Na de zware zomerstorm van 25 juli 2015 was het Noordzee bedekt met ontelbare verse schelpdieren en andere zeedieren.

Rijkelijk gevulde schatkamer aangetroffen op Noordzeestrand

Stichting ANEMOON
16-AUG-2015 - Zaterdag 25 juli 2015 zullen veel mensen die toen in Nederland verbleven zich nog lang herinneren. Een zware storm met hevige windstoten trok over ons land en vooral de kustprovincies waren voor deze storm het doelwit. Veel stormschade, en er vielen diverse gewonden en zelfs een dodelijk slachtoffer te betreuren. Toch leverde deze storm voor strandjutters met een interesse voor de mariene biodiversiteit een ware goudmijn op. De dag na de storm lag het Noordzeestrand bezaaid met ontelbare aangespoelde schelpen en andere zeedieren.

Bericht uitgegeven door Stichting ANEMOON [land] op [publicatiedatum]

Zaterdag 25 juli 2015 zullen veel mensen die toen in Nederland verbleven zich nog lang herinneren. Een zware storm met hevige windstoten trok over ons land en vooral de kustprovincies waren voor deze storm het doelwit. Veel stormschade, en er vielen diverse gewonden en zelfs een dodelijk slachtoffer te betreuren. Toch leverde deze storm voor strandjutters met een interesse voor de mariene biodiversiteit een ware goudmijn op. De dag na de storm lag het Noordzeestrand bezaaid met ontelbare aangespoelde schelpen en andere zeedieren.

De dag na de uitzonderlijke zware zomerstorm van zaterdag 25 juli trokken leden van de Nederlandse Malacologische Vereniging (NMV) naar het Noordzeestrand van Hoek van Holland. Hier gingen zij zoeken naar aangespoelde schelpdieren en andere zeedieren die door de storm op het strand waren afgezet. Dat strand en dan vooral het gedeelte direct naast de strekdam levert altijd leuke vondsten op. En na zo’n zware storm mag je verwachten dat het aantal alleen maar groter dan normaal zal zijn.

Strandjutters en zeemeeuwen genoten van de enorme aantallen schelpdieren die de zomerstorm van 25 juli op het Noordzeestrand had gedeponeerd (foto: Gab Mulder)

Wat ze echter aantroffen overtrof alle verwachtingen. Het was een enorme schatkamer met onvoorstelbare aantallen aangespoelde schelpen en andere zeedieren. Toen zij het strand naderden zagen zij al meteen dat daar honderden of mogelijk duizenden meeuwen op het strand foerageerden. Op het strand aangekomen werden zij verrast door de op sommige plaatsen zelfs in bergen van 20 tot 30 centimeter hoog opgestapelde schelpdieren en andere zeedieren. Veel van de schelpen waren verse exemplaren met de vleesresten er nog in. Met de inspectie van het aangespoelde materiaal werden de krijsende meeuwen kortstondig bij hun lunch gestoord.

Het eerst wat opviel waren de grote aantallen Amerikaanse zwaardschedes (Ensis directus) en Otterschelpen (Lutraria lutraria). Het waren er zoveel dat niet aan te geven was of het er tien- of honderdduizenden en zeker bij de Amerikaanse zwaardschede wellicht miljoenen exemplaren waren. Het strand was lokaal volledig bedekt met schelpen. Tussen deze schelpen werden ook nog massaal Halfgeknotte strandschelpen (Spisula subtruncata), Nonnetjes (Macoma balthica) en Witte dunschalen (Abra alba) aangetroffen. Bijna alle exemplaren waren nog levend of bevatten nog verse vleesresten.

Tussen de massaal aangespoelde tweekleppige schelpdieren werden ook grote aantallen andere soorten zeedieren aangetroffen (foto: Ingrid Mulder)

Verder, minder talrijk, maar ook vaak nog levend of met vleesresten werden de volgende soorten tweekleppige schelpdieren gevonden: Zaagjes, Grote strandschelpen, Tere en Rechtgestreepte platschelpen en Mossels. Tevens werden schelpen van de volgende huisjesslakken gevonden: Grote tepelhoorns, Fuikhoorns en Muiltjes. Tussen de enorme aantallen schelpdieren werden ook nog duizenden verse Gewone zeesterren, honderden Heremietkreeften, Slangsterren, Zeeklitten, Gewone zwemkrabben, tientallen Strandkrabben en enkele Fluwelen zeemuizen naast heel veel dode platvissen op het strand aangetroffen. Ongetwijfeld konden nog veel meer soorten zeedieren op het strand aangetroffen worden, maar die lagen dan verstopt tussen de bergen schelpdieren.

Tussen het aangespoelde materiaal werden vele duizenden verse en gave exemplaren van Otterschelpen aangetroffen (foto: Gab Mulder)

Het is een feit dat zware stormen heel veel schade en menselijk leed veroorzaken. Maar ze deponeren ook altijd een ware schatkamer met heel veel verse en gave exemplaren van een groot aantal en veel soorten zeedieren op het strand. Voor de liefhebbers en geïnteresseerden in de mariene biodiversiteit is het na een zware storm altijd een genot om direct na een storm het Noordzeestrand af te struinen op zoek naar fraaie strandvondsten.

Tekst: Gab Mulder, NMV en Peter H van Bragt, Stichting ANEMOON
Foto’s: Ingrid en Gab Mulder, NMV