Natuurberichten

Categorie: Paddenstoelen

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over paddenstoelen. Deze berichten zijn vooral maar niet uitsluitend geschreven door de Nederlandse Mycologische Vereniging. De paddenstoelenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: eetbaarheid, nieuwe soorten, herkennen van soorten, invloed van weer op paddenstoelen, schadelijke paddenstoelen en veranderingen in aantallen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle paddenstoelenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er weer nieuwe berichten bij.

Pagina 3 van 78 - 772 Resultaten

Naturalis gaat een onderzoeksinfrastructuur bouwen, speciaal gericht op het monitoren van biodiversiteit met behulp van minieme hoeveelheden DNA. Daarmee gaat het onderzoeksinstituut de staat van de natuur beter in kaart brengen..


Lees verder 11 november 2023   4 mnd oud

Om Helmharpoenzwammen te zien moet je zeer veel geluk hebben. In Nederland heb je tegenwoordig twee soorten Helmharpoenzwammen: de Helmharpoenzwam en de Geelbruine helmharpoenzwam. Ze komen voor in gebieden die in veel gevallen..


Lees verder 9 november 2023   4 mnd oud

Afgelopen weekend hoorden we van vondsten van het Weerhuisje in het Goois Natuurreservaat. Veel mycologen herkennen deze stuifzwam direct uit de boeken. Veel mycologen hebben deze opvallende soort echter nog nooit in het echt..


Lees verder 3 november 2023   4 mnd oud
Zandtulpje - primair

In het onbarmhartige biotoop van onze buitenste duinen, op de grens van zee en land, leven op het eerste gezicht weinig soorten. Blootgesteld aan felle zon, harde wind en zout zeewater lijken alleen biestarwegras en helm te..


Lees verder 30 oktober 2023   4 mnd oud

De uiterst zeldzame Bruine vezeltruffel werd dit weekend na een lange periode van afwezigheid teruggevonden in het naaldbos waar deze soort in het verleden ook werd gevonden. Het is niet moeders mooiste vezeltruffel, maar wel..


Lees verder 25 oktober 2023   5 mnd oud

Wasplaten worden wel gezien als de orchideeën onder de paddenstoelen. Hun aanwezigheid in schrale graslanden, bermen, begraafplaatsen en andere habitats, is een belangrijke graadmeter voor een goede natuurkwaliteit en een..


Lees verder 18 oktober 2023   5 mnd oud

Welke verschillende soorten planten en schimmels zijn er allemaal, hoe ontstaat verschil in soorten, en hoe gaat het met ze? Daar geeft het afgelopen dinsdag verschenen nieuwe rapport van Kew Botanical Gardens antwoord op...


Lees verder 14 oktober 2023   5 mnd oud

In veel regio’s in Nederland viel het tot nu toe met de paddenstoelen nogal tegen. De diehards die tegen beter weten in toch bleven zoeken naar paddenstoelen krijgen eindelijk hun verdiende loon. Een prachtige locatie waar wel 200..


Lees verder 13 oktober 2023   5 mnd oud

Tijdens een excursie in het Heilooërbos tussen Alkmaar en Heiloo, probeerde men voorzichtig een Franjehoed uit de humus te trekken. Normaal is dat zo gebeurd, maar bij deze franjehoed niet. Uiteindelijk knapte de wortel af en werd..


Lees verder 5 oktober 2023   5 mnd oud

Het eiland Texel staat vooral bekend vanwege zijn bijzondere wasplaten. Veel paddenstoelenliefhebbers pakken eind oktober of begin november de boot naar het eiland om daar eens rond te neuzen. En inderdaad, in het poldertje Ceres..


Lees verder 1 oktober 2023   5 mnd oud

Archief