Natuurberichten

Dossier: Vogeltrek

In het voorjaar en najaar is het weer raak, miljoenen vogels vliegen dan door Nederland op weg naar een broedplek, of een lekker warme winterbestemming. Nederland ligt vaak precies op de migratieroute van vogels en wordt vaak gebruikt als rustplaats voordat de vogels weer verder vliegen. Op honderden locaties door heel Nederland wordt precies bijgehouden welke vogels allemaal ons land passeren. Regelmatig worden er dan ook bijzondere soorten ontdekt. Lees hieronder alle natuurberichten over migratie en trekvogels in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 11 van 50 - 491 Resultaten

Reuzenstern

Reuzenstern bezoekt Nederland, icarusblauwtjes vliegen volop...


Lees verder 21 augustus 2021   2 jaar oud

De eerste bomen van het project Birds, Bees & Business zitten in de grond! Ze zijn vanaf begin dit jaar door de vrouwen uit Burkina Faso geplant. Daarmee is de herbebossing van het verdroogde Sheagebied in de Sahel echt begonnen...


Lees verder 3 augustus 2021   2 jaar oud

Sinds 2019 worden in Drenthe elk jaar wulpenkuikens uitgerust met radiozenders om inzicht te krijgen in overleving, sterfteoorzaken en habitatgebruik. De eerste resultaten zijn nu gepubliceerd in het themanummer van Limosa over de..


Lees verder 27 juli 2021   2 jaar oud
Gekraagde roodstaart, man

De Nederlandse duinen zijn uniek in Europa. Niet alleen omdat er veel vogels leven en in het voorjaar en de zomer broeden. Omdat veel trekvogels de kustlijn volgen, kun je er ook de meest bijzondere zwervers en dwaalgasten..


Lees verder 23 juli 2021   2 jaar oud
Voorzitter van VCF Hans Pohlmann met lammergier Angèle.

Een spanwijdte van zo’n drie meter, bijna 6,5 kilo zwaar en de eerste van zijn soort die in Nederland in het wild is gevonden. Angèle, de lammergier die eind mei tegen een windmolen klapte en op slag dood was, is aanstaande..


Lees verder 7 juli 2021   2 jaar oud
Koppeltje kleine mantelmeeuwen waarvan de vrouw een blauwe kleurring met witte inscriptie draagt

Vogels zijn niet meer anoniem zodra ze voor onderzoeksdoeleinden een gekleurde ring om hun poot krijgen. Door de kleurringen zijn ze individueel te herkennen: leuk voor waarnemers en belangrijk voor onderzoekers. Het wordt voor..


Lees verder 14 mei 2021   2 jaar oud
Fluiter

Fluiter is terug, rankende helmbloem overal te zien...


Lees verder 6 mei 2021   2 jaar oud
Gekraagde roodstaart, man

Natuur en mensen helpen door iemand eens lekker in te zepen? Werfzeep maakt nu, samen met Cordaid en Vogelbescherming, Savannezeep. Het hoofdingrediënt van deze zeep is sheaboter, gewonnen uit de vrucht van de Afrikaanse sheabomen..


Lees verder 5 mei 2021   2 jaar oud

Internationaal bestaan er zorgen over het lot van de zomertortel. Daarom heeft de Europese Unie in 2018 een actieplan voor deze soort vastgesteld. Sindsdien gloren er enkele lichtpuntjes aan de horizon. Een van deze lichtpuntjes..


Lees verder 14 april 2021   3 jaar oud
Sinagote in volle glorie in de Kroon’s Polders op Vlieland

Eén lepelaar, één vogelleven, één trekroute. Theunis Piersma en Petra de Goeij van de Rijksuniversiteit Groningen, Willem Bouten van de Universiteit van Amsterdam en Carl Zuhorn van Staatsbosbeheer volgen al sinds 2006 de..


Lees verder 27 maart 2021   3 jaar oud

Archief