Natuurberichten

Dossier: Vogeltrek

In het voorjaar en najaar is het weer raak, miljoenen vogels vliegen dan door Nederland op weg naar een broedplek, of een lekker warme winterbestemming. Nederland ligt vaak precies op de migratieroute van vogels en wordt vaak gebruikt als rustplaats voordat de vogels weer verder vliegen. Op honderden locaties door heel Nederland wordt precies bijgehouden welke vogels allemaal ons land passeren. Regelmatig worden er dan ook bijzondere soorten ontdekt. Lees hieronder alle natuurberichten over migratie en trekvogels in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 26 van 49 - 489 Resultaten

Zieke Kuifeend Volendam Vogelgriep

Deze week werd een melding gedaan van meerdere dode kuifeenden en futen in de omgeving van Monnickendam via Sovon en het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC), die een gezamenlijk meldpunt hebben voor het melden van dode vogels...


Lees verder 11 november 2016   7 jaar oud
Accipiter nisus. Sperwer

De herfst is voor velen het moment om weer te beginnen met het voeren van vogels. Waar de tuin in de zomermaanden soms bijna leeg lijkt, melden mezen, vinken en andere tuinvogels zich weer. Soms zelfs nog zingend in de warme..


Lees verder 1 november 2016   7 jaar oud
Bergheggenmus, maasvlakte oktober 2016

De bergheggenmus is één van de oostelijke tegenhangers van 'onze eigen' heggenmus. De soort komt voor in het uiterste noorden van Rusland, van de Oeral tot aan de Stille Oceaan, en overwintert zuidelijker in Oost-Azië. En nu zit..


Lees verder 26 oktober 2016   7 jaar oud
Vink

De Scandinavische bossen lopen leeg, en dat is te merken... In twee dagen tijd telden de Nederlandse trektellers circa 767.000 voorbijsuizende vinken. En dat zal nog niet alles zijn...


Lees verder 21 oktober 2016   7 jaar oud
wespendieven

Migrerende wespendieven maken lange omwegen om maximaal gebruik te kunnen maken van de heersende windstromingen boven het noorden van Afrika. Dit tonen Wouter Vansteelant en andere onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam..


Lees verder 21 oktober 2016   7 jaar oud
Fringilla coelebs. Vink

Tijdens de landelijke trekvogelteldag is verrassend de graspieper het vaakst geteld, op de voet gevolgd door de vink en de spreeuw. Het is voor het eerst dat de graspieper het meest gezien is in Nederland tijdens deze jaarlijkse..


Lees verder 4 oktober 2016   7 jaar oud
Grauwe Kiekendief 'Edwin' in Sengal jagen op sprinkhanen

Grauwe Kiekendieven moeten aan het einde van hun overwintering in de Sahel harder werken om aan voedsel te komen. Onderzoekers van Werkgroep Grauwe Kiekendief en de Rijksuniversiteit Groningen beschrijven in een wetenschappelijke..


Lees verder 19 september 2016   7 jaar oud
Jonge tapuit met kleurringen, net voor de wegtrek naar Afrika.

Het gaat bijzonder slecht met de broedende tapuiten in Nederland. Dat is dan ook de reden voor onderzoekers om de soort intensief te volgen. Recent bekeken ze hoe het zit met de overleving van jonge Nederlandse tapuiten. Hoeveel..


Lees verder 17 september 2016   7 jaar oud
Grote karekiet in de Loosdrechtse Plassen

De grote karekiet doet zijn naam eer aan. Deze rietvogel is een stuk groter dan andere zangvogels in het riet; zo groot als een merel. Zijn relatief zware nest kan niet door jong riet of andere planten worden gedragen. Hij is..


Lees verder 7 september 2016   7 jaar oud

De komende twee maanden kunnen we waarnemingen van Visarenden verwachten. Want het is de tijd van (al dan niet geringde) visarenden op doorreis naar Afrika. ..


Lees verder 27 augustus 2016   7 jaar oud

Archief