Natuurberichten

Dossier: Vogeltrek

In het voorjaar en najaar is het weer raak, miljoenen vogels vliegen dan door Nederland op weg naar een broedplek, of een lekker warme winterbestemming. Nederland ligt vaak precies op de migratieroute van vogels en wordt vaak gebruikt als rustplaats voordat de vogels weer verder vliegen. Op honderden locaties door heel Nederland wordt precies bijgehouden welke vogels allemaal ons land passeren. Regelmatig worden er dan ook bijzondere soorten ontdekt. Lees hieronder alle natuurberichten over migratie en trekvogels in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 28 van 50 - 492 Resultaten

Kanoet

Elk jaar trekken kanoeten van hun Arctische broedgebieden via onze Waddenzee naar het zuiden. Kanoeten beschikken over een uniek zintuig in de punt van hun snavel waarmee ze schelpen in drooggevallen wadplaten extra snel kunnen..


Lees verder 26 april 2016   7 jaar oud
Riparia riparia. Oeverzwaluw

'Vroeger' vierden we op 30 april Koninginnedag. Het was traditioneel de dag waarop de meeste Nederlanders hun eerste gierzwaluw van het jaar zagen. Intussen vieren we op 27 april Koningsdag. De eerste gierzwaluwen zijn op tijd..


Lees verder 26 april 2016   7 jaar oud
Numenius phaeopus. Regenwulp

De regenwulp is kleiner dan de wulp en heeft kortere poten en een dunnere, kortere snavel. Daarnaast is de wenkbrauwstreep opvallend. Niet te missen is het mekkerende ‘bi-bi-bi-bi’ geluid van overtrekkende regenwulpen. De..


Lees verder 22 april 2016   7 jaar oud
Europese steur

De steuren die in juni 2015 in de Rijn zijn uitgezet door Wereld Natuur Fonds, Sportvisserij Nederland en ARK Natuurontwikkeling hebben geen moeite gehad de Noordzee te vinden. Anders dan bij de uitzetting in 2012, zijn er nu ook..


Lees verder 17 april 2016   8 jaar oud
Gekraagde roodstaart, man

Trekvogels houden zich niet aan grenzen. Vogelbescherming werkt daarom nauw samen met natuurbeschermers langs de gehele trekroute van Europa naar Afrika. Daniëlle van Oijen van Vogelbescherming trok twee weken in Burkina Faso op..


Lees verder 29 maart 2016   8 jaar oud
Spreeuwen over De Vulkaan (Den Haag)

Trektellen, het vanaf een vast punt tellen van overtrekkende vogels, is populair onder vogelaars. En dat is terecht, want het is vaak indrukwekkend en spannend. Het kan zomaar gebeuren dat de trek losbarst, al moet je altijd..


Lees verder 25 maart 2016   8 jaar oud
Pijlstaart

Met zijn lange nek en zijn lange staartpennen is de pijlstaart ongetwijfeld de sierlijkste eend van ons land. Het is nu de beste tijd om hem te zien; over een paar weken zijn vrijwel alle pijlstaarten vertrokken naar de..


Lees verder 22 maart 2016   8 jaar oud
Limosa limosa. Grutto

De laatste decennia is onze nationale vogel de grutto zeldzaam geworden. Veel Nederlanders hebben er nog nooit een gezien. Komend weekend is daarom door Vogelbescherming en Vroege Vogels uitgeroepen tot ‘Welkom Grutto Weekend’. In..


Lees verder 15 maart 2016   8 jaar oud
Sijzen op trek

Weleens een groepje sijzen zien vliegen? Vogelaars noemen het ‘dansen’ wat zo’n groepje doet. In compacte groepjes zwieren ze met hoge snelheid door de lucht. Momenteel zijn er opvallend veel sijzen te vinden in ons land. Ze..


Lees verder 11 maart 2016   8 jaar oud
Platalea leucorodia. Lepelaar

Ze zijn er weer! De eerste lepelaars zijn in de Texelse broedkolonie in de Muy aangekomen. Ook in de Geul zijn al lepelaars gezien. Meestal arriveren de vroegste vogels eind februari in de broedkolonie. Pas in mei komt de laatste..


Lees verder 8 maart 2016   8 jaar oud

Archief