Natuurberichten

Dossier: Vogeltrek

In het voorjaar en najaar is het weer raak, miljoenen vogels vliegen dan door Nederland op weg naar een broedplek, of een lekker warme winterbestemming. Nederland ligt vaak precies op de migratieroute van vogels en wordt vaak gebruikt als rustplaats voordat de vogels weer verder vliegen. Op honderden locaties door heel Nederland wordt precies bijgehouden welke vogels allemaal ons land passeren. Regelmatig worden er dan ook bijzondere soorten ontdekt. Lees hieronder alle natuurberichten over migratie en trekvogels in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 30 van 49 - 489 Resultaten

Je kunt er bijna je klok op gelijk zetten: noordoostenwind eind september en de eerste grote groepen kolganzen komen aan. Op woensdag 30 september was het dan zover. Met al dagenlang een stevige wind in de rug arriveerden..


Lees verder 2 oktober 2015   8 jaar oud

Het gonst in de lucht. De vogeltrek is op z’n hoogtepunt. De Nederlandse bossen stromen vol met noordelijke en oostelijke trekvogels. Op de Veluwe zijn het nu kruisbekken die opvallen en in westelijk Nederland zijn veel tapuiten..


Lees verder 29 september 2015   8 jaar oud

De Waddenzee blijkt een belangrijke zwakke schakel te zijn in de Oost-Atlantische route van trekvogels. Deze route loopt van het Arctische gebied, langs de kust tot aan Zuid-Afrika. Hoe meer een trekvogel afhankelijk is van de..


Lees verder 17 september 2015   8 jaar oud
Ortolaan
Foto: Pierre Dalous, CCA-SA licentie

Augustus en september zijn de maanden dat ortolanen op trek langskomen. Vergane glorie op trek, kun je wat melancholisch stellen. Ortolanen zijn sterk afgenomen in Europa en in Nederland zit broeden er sinds de eeuwwisseling niet..


Lees verder 11 september 2015   8 jaar oud

De sierlijke silhouetten van de Grauwe Kiekendief zijn al bijna niet meer te zien in ons land. De meeste zijn namelijk aan hun trek naar Afrika begonnen. Gemiddeld overbruggen Grauwe Kiekendieven zo’n 5.000 kilometer naar hun..


Lees verder 10 september 2015   8 jaar oud

Grutto's die na het broedseizoen vanuit Nederland terugvliegen naar Afrika, komen daar steeds vroeger in het jaar aan. Dat brengt de Afrikaanse rijstboeren in grote problemen. Kwamen grutto’s vroeger pas in augustus terug, nu,..


Lees verder 2 september 2015   8 jaar oud
Gierzwaluw. Apus apus. Ooijpolder, Nijmegen. 1 mei 2008

Gierzwaluwen hangen niet langer in ons land rond dan strikt noodzakelijk. Vrijwel onmiddellijk na het uitvliegen van de jongen verdwijnen ze richting Afrika, de meeste in de tweede helft van juli. Dit jaar kwam er eind augustus..


Lees verder 28 augustus 2015   8 jaar oud
Zomertortel met kogel

Tientallen miljoenen vogels worden jaarlijks in het Middellandse Zeegebied illegaal gedood. Dat blijkt uit onderzoek van BirdLife International. Vogelbescherming is de Nederlandse Partner van BirdLife. Nog niet eerder werd de..


Lees verder 25 augustus 2015   8 jaar oud
Reuzenstern vliegend (Polen 13 juni 2009)

Augustus is bij uitstek de maand waarin je reuzensterns in Nederland kunt tegenkomen. Vanuit de broedgebieden rondom de Oostzee trekken ze zuidwaarts naar West-Afrika. Hoeveel exemplaren van deze grootste stern ter wereld zijn er..


Lees verder 22 augustus 2015   8 jaar oud
De kanoet strijkt elk najaar massaal neer in het waddengebied

De zomervakantie is bijna voorbij, maar in het waddengebied komt de stroom reizigers nu pas echt op gang. In het najaar zakken miljoenen vogels af vanuit het Hoge Noorden; ze gebruiken de Wadden om bij te tanken. Van half augustus..


Lees verder 18 augustus 2015   8 jaar oud

Archief