Natuurberichten

Dossier: Vogeltrek

In het voorjaar en najaar is het weer raak, miljoenen vogels vliegen dan door Nederland op weg naar een broedplek, of een lekker warme winterbestemming. Nederland ligt vaak precies op de migratieroute van vogels en wordt vaak gebruikt als rustplaats voordat de vogels weer verder vliegen. Op honderden locaties door heel Nederland wordt precies bijgehouden welke vogels allemaal ons land passeren. Regelmatig worden er dan ook bijzondere soorten ontdekt. Lees hieronder alle natuurberichten over migratie en trekvogels in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 33 van 50 - 492 Resultaten

Bubo bubo. Oehoe

Begin deze week doken er verschillende oehoes op in de stad. In Utrecht, Rotterdam, Poortugaal en Purmerend stonden vogelaars en soms ook buurtbewoners oog in oog met deze grootste uil van Europa. Als wilde vogel gaat het deze..


Lees verder 20 februari 2015   9 jaar oud
kramsvogel

Kramsvogels behoren in ons land tot de talrijkste doortrekkers en overwinteraars, maar hun voorkomen is wel wispelturig. Dat bleek ook deze winter, waarin ze aanvankelijk relatief schaars waren. Maar nu zijn ze volop aanwezig en..


Lees verder 30 januari 2015   9 jaar oud

Het gaat, zeker de laatste jaren, erg slecht met de monarchvlinder in Noord-Amerika. Deze prachtige grote trekvlinder is onder andere slachtoffer van het gebruik van gifstoffen in de landbouw. Een andere bedreiging komt,..


Lees verder 19 januari 2015   9 jaar oud
Anas penelope. Smient

In een zachte winter tellen we tegenwoordig ruim 5 miljoen watervogels in januari. Dat vertelt coördinator Menno Hornman van Sovon op basis van de gegevens van de midwintertellingen in de afgelopen jaren. ‘Voor de komende telling..


Lees verder 16 januari 2015   9 jaar oud
Taigarietganzen.

In Nederland overwinteren de laatste winters slechts tientallen taigarietganzen. Alleen in Noord-Brabant is er nog een traditionele overwinteringsplek en juist daar vloog een in Denemarken gezenderde vogel heen. Internationaal..


Lees verder 9 januari 2015   9 jaar oud

De Nederlandse winter kleurt roze! Deze winter verblijven er maar liefst twee Roze Spreeuwen in ons land en dat komt zelden voor. Allebei hebben ze een tuin opgezocht waar goed gevoerd wordt. En wat blijkt: deze twee exoten zijn..


Lees verder 7 januari 2015   9 jaar oud
Smient

Sinds deze week staat de smient volop in de belangstelling als de trekeend waarbij het gevaarlijke H5N8-virus is aangetroffen. Tijd voor een portret van een van de talrijkste watervogels van ons land...


Lees verder 5 december 2014   9 jaar oud
Smient

Van de 1500 wilde watervogels die de afgelopen weken zijn getest op het vogelgriepvirus is in de uitwerpselen van twee smienten in de buurt van Kamerik (Utrecht) het virus aangetroffen. Mogelijk hebben wilde vogels het virus naar..


Lees verder 3 december 2014   9 jaar oud
Faunapassage Fochteloerveen waar ook reptielen gebruik van maken

Lange tijd was er nauwelijks informatie over het gebruik van tunnels door reptielen. Door gerichte onderzoeken en het opbouwen van een internationaal netwerk, is er inmiddels meer kennis beschikbaar. Het blijkt dat tunnels voor..


Lees verder 19 november 2014   9 jaar oud
Anas platyrhynchos. Wilde eend

Het is niet bewezen dat trekvogels de oorzaak zijn van de uitbraak van vogelgriep in Hekendorp, zegt Vogelbescherming Nederland. Volgens de vereniging is de kans in dit geval klein, omdat bij deze boerderij contact tussen kippen..


Lees verder 18 november 2014   9 jaar oud

Archief