Natuurberichten

Dossier: Vogeltrek

In het voorjaar en najaar is het weer raak, miljoenen vogels vliegen dan door Nederland op weg naar een broedplek, of een lekker warme winterbestemming. Nederland ligt vaak precies op de migratieroute van vogels en wordt vaak gebruikt als rustplaats voordat de vogels weer verder vliegen. Op honderden locaties door heel Nederland wordt precies bijgehouden welke vogels allemaal ons land passeren. Regelmatig worden er dan ook bijzondere soorten ontdekt. Lees hieronder alle natuurberichten over migratie en trekvogels in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 46 van 50 - 492 Resultaten

Kokmeeuw.
Bij bericht april 2012 SOVON

Veel vogelsoorten, zoals de kokmeeuw, zijn waardevolle studieobjecten. Dat er bijzonder reislustige types tussen zitten, valt op te maken uit kleurringonderzoek waarbij de kokmeeuw een kleurring met een unieke code om de poten..


Lees verder 12 april 2012   12 jaar oud
Boomklever

Nu de lente dan toch echt begonnen is, is het een komen en gaan van vogelsoorten. De winterganzen gaan, de broedvogels komen...


Lees verder 20 maart 2012   12 jaar oud
Lanius collurio, Grauwe klauwier. Foto: Saxifraga-Piet Munsterman. http://www.freenatureimages.eu

Terwijl het voorjaar in Nederland van start is gegaan, moeten we nog bijna twee maanden wachten voordat de Grauwe klauwieren arriveren in hun broedgebieden. Deze vogel overwintert in zuidelijk Afrika en keert als een van de..


Lees verder 16 maart 2012   12 jaar oud
kraanvogel

Eind februari, begin maart is dé tijd voor de voorjaarstrek van kraanvogels. Tienduizenden kraanvogels die overwinterd hebben in Spanje en Frankrijk trekken dan naar het noordoosten, richting de broedgebieden in Noord-Europa...


Lees verder 9 maart 2012   12 jaar oud
paddenoverzetactie

Amfibieën brengen de winter meestal door aan land, verstopt onder bladeren, een houtmijt of ingegraven in een ondergrondse holte. In het voorjaar ontwaken ze en gaan ze op pad naar hun voortplantingspoel. Doel: een partner zoeken,..


Lees verder 1 maart 2012   12 jaar oud
Topper

Een van de spectaculairste vogelfenomenen van Nederland speelt zich jaarlijks af in het IJsselmeer. Hier verblijven ’s winters onafzienbare groepen toppers, van wel tienduizenden exemplaren. Toen het IJsselmeer begin februari..


Lees verder 17 februari 2012   12 jaar oud
Houtsnip

Door de vorst en de sneeuw zijn grote aantallen houtsnippen op drift geraakt. Er worden er nu vele honderden per dag gezien. Sommige waarnemers melden wel 20 tot 30 houtsnippen in hun gebieden. De houtsnippen zijn op zoek naar..


Lees verder 10 februari 2012   12 jaar oud
kraanvogel

De vorstinval zorgt ervoor dat er van alles gebeurt in de vogelwereld. Niet zozeer de kou zelf, maar de beschikbaarheid van voedsel bepaalt de keuze die vogels maken: wegtrekken of blijven? Vogels reageren divers op de kou...


Lees verder 3 februari 2012   12 jaar oud
Roodkeelduiker, vliegend

De kustzone van de Noordzee biedt ‘s winters onderdak aan duizenden roodkeelduikers. In januari zijn ze het talrijkst, vooral voor de kust van de Waddeneilanden en die van Noord- en Zuid-Holland. In het binnenland is de..


Lees verder 27 januari 2012   12 jaar oud
Fulica atra, Meerkoet. Foto: Saxifraga-Jan van der Straaten. http://www.freenatureimages.eu

Waterplanten en waterdiertjes verspreiden zich niet alleen via het water zelf, ze krijgen daarvoor veel hulp van watervogels. Die eten immers de planten en diertjes en vliegen vervolgens soms de halve wereld over. In haar..


Lees verder 22 januari 2012   12 jaar oud

Archief