Natuurberichten

Dossier: Ecosysteemdiensten

Ecosysteemdiensten zijn de vele baten van de natuur voor de mens. Denk hierbij bijvoorbeeld aan drinkwater, constructiehout, kustbescherming, bestuiving, verkoeling in de stad en recreatie in de natuur. Nature Today publiceert artikelen over ecosysteemdiensten en de bescherming ervan.

Pagina 36 van 65 - 642 Resultaten

Witte klaverzuring

De afname van de rijkdom aan dieren en planten gaat snel; zowel zichtbaar als onzichtbaar. De impact boven de grond, in de bodem én onder het wateroppervlakte is enorm. Flora en fauna hebben het moeilijk, soorten verdwijnen en..


Lees verder 31 maart 2020   4 jaar oud
Irradwaddy rivierdolfijn in de Mekong - Cambodja

De Cambodjaanse regering heeft de plannen voor de bouw van twee waterkrachtdammen geannuleerd en kondigde aan dat het de komende tien jaar geen nieuwe waterkrachtdammen zal bouwen in de Mekong-rivier. Fantastisch nieuws dat..


Lees verder 29 maart 2020   4 jaar oud
Onderzoeker Kees van Bochove neemt een watermonster voor de detectie van eDNA.

Dieren en planten laten sporen van DNA in hun omgeving achter. Dit DNA wordt environmental DNA (eDNA) genoemd en kan met zeer gevoelige PCR-technieken gedetecteerd worden in bodem- en watermonsters. Met dit eDNA kunnen..


Lees verder 28 maart 2020   4 jaar oud
naaldbos productiebos

“Voor vitale bossen is duurzaam herstel van de bodem nodig, met name op de Brabantse zandgronden. Samen met verandering van naaldbos naar meer loofhout, verkleint het ook de kans op onbeheersbare natuurbranden. En dat is een reëel..


Lees verder 23 maart 2020   4 jaar oud
water en groen in woonwijk (brochure)

Natuur houdt niet op bij de grenzen van natuurgebieden. Ook in steden en dorpen kan de biodiversiteit omhoog! Om dit te stimuleren en te ondersteunen heeft Provincie Gelderland brochures ontwikkeld voor het vergroenen van..


Lees verder 20 maart 2020   4 jaar oud

Zaterdag 21 maart is het 'International Day of Forest'. Op deze dag roepen de Verenigde Naties iedereen op om even stil te staan bij het belang van bossen en bomen. Ook in steden zijn bomen van waarde. Ze fungeren als..


Lees verder 19 maart 2020   4 jaar oud

In het LANDMARK-EU project werkten wetenschappers uit verschillende Europese landen aan een ‘Soil Navigator’. Met dit gereedschap kunnen boeren beoordelen welke maatregelen het meest geschikt zijn om hun bodem te verbeteren voor..


Lees verder 12 maart 2020   4 jaar oud
Ree springt over sloot

“We gaan de Prinsenbeekse polder Weimeren inrichten tot waterplassen en rietmoeras. Hier doen we ongeveer 7 jaar over. We werken met maar één graafmachine, zodat de aanwezige dieren voldoende tijd en ruimte krijgen om zich te..


Lees verder 9 maart 2020   4 jaar oud
Orchidee

De handel in wilde dieren en planten vormt een gevaar voor het voortbestaan van veel bedreigde soorten. Aan de ene kant proberen natuurbeschermers kwetsbare soorten te behoeden voor uitsterven. Tegelijkertijd verdienen handelaren..


Lees verder 7 maart 2020   4 jaar oud
Gewone grootoorvleermuizen jagen graag in stallen en komen makkelijk in vleermuiskasten

Voor de provincies Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg voeren CLM Onderzoek en Advies en de Zoogdiervereniging sinds 2015 projecten uit onder de noemer ‘Boer zoekt Vleermuis’. Het meest recente project in Zuid-Holland laat zien..


Lees verder 14 februari 2020   4 jaar oud

Archief