Natuurberichten

Dossier: Droogte

Pagina 2 van 35 - 347 Resultaten

De aangelegde kades houden het regenwater zoveel mogelijk in het gebied. De buffers aan de rand van het gebied zorgen voor tegendruk in het grondwater.

Dankzij de vele regen van de afgelopen maanden staat er eindelijk weer genoeg water in de Peel. Nu kunnen de in de afgelopen jaren genomen maatregelen in dit hoogveengebied zich bewijzen. “We hebben veel werk verzet om ervoor te..


Lees verder 2 februari 2024   2 mnd oud
Pad over dijkje door natuurgebied

Arjan de Vries is beheerder van een stukje natuur langs de Rijn in Gelderland. Hij kocht het in 2016, waarna hij ook lid werd van de Bosgroep. Het gebied bestaat uit verschillende typen natte natuur: rivier, dynamisch moeras en..


Lees verder 16 januari 2024   3 mnd oud
Middelveen

Wat zijn de resultaten van bijna 10 jaar natuurontwikkeling op de oostflank van de Sallandse Heuvelrug? In 2014 en 2021 vonden natuurherstelmaatregelen plaats in verschillende gebieden van Staatsbosbeheer met grotendeels groot..


Lees verder 22 december 2023   3 mnd oud
NIeuwe boleet Aureoboletus projectellus lead

Een Amerikaanse boleet is via Oost-Europa eindelijk ook in Nederland terechtgekomen. Kenners van exoten hadden deze boleet allang in Nederland verwacht en dat ook voorspeld. Vooral omdat de soort in Duitsland flink in aantal was..


Lees verder 13 december 2023   4 mnd oud
Brandstrook

Drogere en hetere zomers vergroten de kans op brand in de natuur. Zeker in het drukke Nederland wordt het snel gevaarlijk als zo’n brand ongehinderd om zich heen grijpt. Provincie Gelderland werkt samen met gemeenten, de..


Lees verder 1 december 2023   4 mnd oud
Na verschillende maatregelen lijkt het Ulvenhoutse Bos water weer beter vast te houden.

Witte rapunzel, knikkend nagelkruid. Nooit van gehoord? Niet zo gek, want het zijn zeer zeldzame planten. In het Ulvenhoutse Bos bij Breda komen ze voor. Nog wel. Door te veel stikstof en droogte dreigen ze te verdwijnen...


Lees verder 23 november 2023   4 mnd oud

Na de extreme regenval van vorige week, werden er in de buurt van Kootwijk een hele reeks van schraalhanzen onder de paddenstoelen waargenomen waaronder de Glanzende ridderzwam. Dit is een soort die negatief reageert op de..


Lees verder 22 november 2023   4 mnd oud

Deze week bleef het met veel geluk droog tijdens onze wandelexcursies. Wat opviel, waren de veelal jonge paddenstoelen van soorten die samenleven met bomen. Om zo laat in november nog zoveel van deze in symbiose levende soorten..


Lees verder 15 november 2023   5 mnd oud
heivlinder - primair

Al jarenlang hebben de vlinders die hun leefgebied op heiden hebben het moeilijk. Terwijl we bij de bossoorten ook positieve ontwikkelingen zien van toename in aantal en verspreiding, gaan de heidesoorten continue achteruit. Ook..


Lees verder 13 november 2023   5 mnd oud

Om Helmharpoenzwammen te zien moet je zeer veel geluk hebben. In Nederland heb je tegenwoordig twee soorten Helmharpoenzwammen: de Helmharpoenzwam en de Geelbruine helmharpoenzwam. Ze komen voor in gebieden die in veel gevallen..


Lees verder 9 november 2023   5 mnd oud

Archief