Natuurberichten

Dossier: Tuinen

In tuinen is ontzettend veel leven te ontdekken. Wanneer je goed kijk zie je dat elke tuin eigenlijk vol zit met allerlei dieren. Denk aan vogels, vleermuizen en egels maar ook aan bijen, dagvlinders en nachtvlinders. En wat dacht je van alle verschillende soorten slakken, spinnen, wormen en talloze insecten. Wekelijks worden hieronder nieuwe natuurberichten geplaatst over dieren in de tuin en hoe je je tuin aantrekkelijker kunt maken voor dieren. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 65 van 89 - 890 Resultaten

Dansmug. Mannetje van Metriocnemus carmencitabertarum, ongeveer 4 millimeter klein, vergelijk met de kleine kiezels in de baksteen.

In 2011 werd de dansmug Metriocnemus carmencitabertarum gevonden in een emmer in een tuin in het Groningse Appingedam. Het was de eerste vondst voor Nederland. De soort rukt op naar het noorden en geeft langzaam haar geheimen..


Lees verder 8 juni 2015   8 jaar oud

Door in inrichting en beheer rekening te houden met wat vlinders en bijen nodig hebben, kun je veel soorten in je tuin krijgen. Dat is niet alleen goed voor deze bedreigde dieren, maar je geniet zelf ook van de geur, de kleur en..


Lees verder 28 mei 2015   8 jaar oud
Merel

De Jaarrond Tuintelling van Sovon, Vogelbescherming Nederland en vijf andere natuurorganisaties kreeg gisteren de Nationaal Groenfonds Natuurprijs 2015. Het kersverse telproject werd om z'n 'laagdrempeligheid en brede..


Lees verder 22 mei 2015   8 jaar oud
watersnuffel vierkant

Langs sloten, vijvers en waterpartijen, maar ook bij een wat kleinere tuinvijver is het nu volop genieten van de juffertjes. De meeste van deze frêle diertjes zijn vooral blauw gekleurd. Vier daarvan zijn erg algemeen en kun je..


Lees verder 11 mei 2015   8 jaar oud

Het eerste blauwtje dat we in het voorjaar tegenkomen is boomblauwtje. Dit fraaie vlindertje voelt zich ook prima thuis in stad en dorp en we kunnen hem ook in de tuin vinden. Is onze tuin er een echt thuis voor?..


Lees verder 4 mei 2015   8 jaar oud

Veel amfibieën hebben hun voortplantingswateren bereikt en in de meeste sloten, vijvers en poelen zijn de eitjes nu te vinden. In schoolklassen verschijnen aquaria met kikkerdril of paddensnoeren zodat kinderen van heel dichtbij..


Lees verder 29 april 2015   8 jaar oud

Vlinderstruik (Buddleja) is een bekende vlinderlokker. Als deze bloeit met zijn grote paarse of witte bloempluimen dan komen er veel vlinders op af om nectar te drinken. Maar sommigen zien vlinderstruik als een bedreiging voor..


Lees verder 23 april 2015   9 jaar oud

Stadslandbouw is populair, maar ermee beginnen is nog best lastig. Dat merken ook bewoners die een buurtmoestuin willen oprichten. Voor iedereen met plannen hiervoor ontwikkelden studenten van Wageningen UR een praktische..


Lees verder 20 april 2015   9 jaar oud

Het oranjetipje is een typische voorjaarsvlinder, die maar een generatie per jaar heeft die vliegt in april en mei. Inmiddels komen ze flink uit de pop en de komende weken gaan ze zich voortplanten. Dat kan ook in uw tuin...


Lees verder 20 april 2015   9 jaar oud

Het warme voorjaarsweer van de afgelopen dagen heeft gezorgd voor veel meldingen van vuurjuffers. Deze sluipen nu massaal uit hun larvenhuidjes. Die blijven hangen in planten langs de waterkant en zijn, zolang het niet regent,..


Lees verder 16 april 2015   9 jaar oud

Archief