Natuurberichten

Dossier: Tuinen

In tuinen is ontzettend veel leven te ontdekken. Wanneer je goed kijk zie je dat elke tuin eigenlijk vol zit met allerlei dieren. Denk aan vogels, vleermuizen en egels maar ook aan bijen, dagvlinders en nachtvlinders. En wat dacht je van alle verschillende soorten slakken, spinnen, wormen en talloze insecten. Wekelijks worden hieronder nieuwe natuurberichten geplaatst over dieren in de tuin en hoe je je tuin aantrekkelijker kunt maken voor dieren. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 78 van 89 - 890 Resultaten

Gewoon sneeuwklokje, K.U. Leuven Campus Kortrijk, www.kuleuven-kortrijk.be

Net als veel andere soorten zijn ook de sneeuwklokjes dit jaar een maand vroeger gaan bloeien dan normaal. Eerder berichtten we bijvoorbeeld al over de vroege krokussen. Het moment waarop sneeuwklokjes gaan bloeien blijkt direct..


Lees verder 29 januari 2012   12 jaar oud
Tuinwolfspin (Pardosa ammentata)

Wie denkt dat koudbloedige insecten en andere ongewervelden alleen actief zijn als de temperatuur wat oploopt, en de winter als ei of in een rustfase doorbrengen, heeft het mis. Ga je tuin maar eens in, en ontdek dat het leven..


Lees verder 26 januari 2012   12 jaar oud
Dansmug. Mannetje van Metriocnemus carmencitabertarum, ongeveer 4 millimeter klein, vergelijk met de kleine kiezels in de baksteen.

Niet ergens in een natuurgebied, maar in een emmer in een Groningse achtertuin is een nieuwe insectensoort voor Nederland ontdekt. Metriocnemus carmencitabertarum is een dansmug van enkele millimeters groot. De soort heeft (nog)..


Lees verder 12 januari 2012   12 jaar oud
Passer domesticus. Huismus, mannetje

Het begint inmiddels al een echte traditie te worden. Voor de negende keer op rij organiseert SOVON samen met Vogelbescherming Nederland de Nationale Tuinvogeltelling om een beter inzicht te krijgen in de aantallen en verspreiding..


Lees verder 10 januari 2012   12 jaar oud

Vorige winter werden er op de webcam van het project ‘Beleef de winter’ infraroodbeelden van nachtvlinders gemaakt op een vetbol die voor de vogels was opgehangen. Was dit een uitzondering of komt het meer voor? Laat het ons..


Lees verder 23 december 2011   12 jaar oud

Op zachte avonden zijn, ook in deze tijd van het jaar, nog nachtvlinders actief. Ze zijn te vinden op de nu nog bloeiende planten zoals klimop en ijzerhard. Zijn er nog andere bloemen die nu nog nachtvlinders trekken?..


Lees verder 31 oktober 2011   12 jaar oud

Naast klimop en herfstaster is ijzerhard op dit moment een echte vlindertrekker. Vooral Verbena bonariensis zie je regelmatig in tuinen staan en kleine vos, dagpauwoog en andere vlinders zijn er dol op...


Lees verder 24 oktober 2011   12 jaar oud
Echte guldenroede langs bermtalud in de Achterhoek

Nu de herfst zich duidelijk manifesteert wordt het zoeken naar de laatste bloeiende seizoensafsluiters. Incidentele oplevingen heb je bijvoorbeeld met Dotterbloem en, zo bleek deze week, ook Forsythia. Minder bijzonder, maar even..


Lees verder 24 oktober 2011   12 jaar oud

Klimop is een van de weinige planten die momenteel nog bloeit. Hij staat op veel plaatsen in het stedelijk gebied en als je nog vlinders wilt zien is het de moeite waard om nu klimop af te zoeken...


Lees verder 10 oktober 2011   12 jaar oud
Draaihals, http://www.ecnc.org/publications/freenatureimages

De laatste weken worden er veel draaihalzen gemeld. De draaihals is een van de zes spechtensoorten die in Nederland voorkomen. Hij is echter wel een beetje een vreemde eend in de bijt. Alleen tijdens de broedperiode zitten..


Lees verder 27 september 2011   12 jaar oud

Archief