Natuurberichten

Dossier: Exoten

Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 38 van 67 - 664 Resultaten

Groot wespennest op zolder

De afgelopen dagen waren er nog volop wespen te zien en werden er nog nesten vol met larven waargenomen. Dit is bijzonder voor eind oktober en begin november. Wij gaan er altijd van uit dat van ‘onze’ wespen alleen de koningin..


Lees verder 5 november 2016   7 jaar oud
gestippelde tweedraadkokerworm

Exotische soorten gedragen zich in nieuwe gebieden erg verschillend. Sommige exoten worden nauwelijks opgemerkt, andere zijn plotseling in hoge aantallen aanwezig. Een nieuwe exotische worm duikt nu plotseling massaal op in de..


Lees verder 23 oktober 2016   7 jaar oud
Wisent op de Veluwe snoeit Amerikaanse vogelkers VOOR EENMALIG GEBRUIK

Zowel op de Veluwe als in de Maashorst zitten de wisenten stevig aan de Amerikaanse vogelkers. De hele zomer lang werden geregeld struikjes met de kop kapot gewoeld, waarbij centimeters dikke takken en stammen afbreken. Vaak..


Lees verder 16 oktober 2016   7 jaar oud
moerasslak

In Nederland duiken steeds weer nieuwe exotische dieren en planten op. Niet zelden nemen deze nieuwkomers in korte tijd sterk in aantal toe. Andere exoten gedragen zich minder invasief. Na de eerste vondst in 2008, komt de Chinese..


Lees verder 25 september 2016   7 jaar oud
Suzuki-fruitvlieg op prunus lauruscerus, Laurier 18-9-2016

De suzuki-fruitvlieg blijkt inmiddels op grote schaal vruchten in de natuur aan te tasten. De afgelopen zeer warme periode stimuleerde de verdere uitbreiding van deze schadelijke fruitvlieg. Doordat de vruchten van soorten als..


Lees verder 25 september 2016   7 jaar oud

Het weer van de afgelopen weken is voor de ontwikkeling van veel paddenstoelen niet ideaal geweest. Er waren de afgelopen warme weken veel minder paddenstoelen te zien, dan we onder normale weersomstandigheden in september zouden..


Lees verder 15 september 2016   7 jaar oud
Muntjak

De Zoogdiervereniging heeft, in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, in 2016 een verspreidingsonderzoek uitgevoerd naar de exotische muntjak; waar komt ze voor en in welke aantallen? Uit de resultaten van het..


Lees verder 2 september 2016   7 jaar oud
Walnootboorvlieg Rhagoletis completa

Vorig jaar werd de invasieve walnootboorvlieg voor het eerst uit Nederland gemeld. Het betroffen toen meldingen van aangetaste walnoten in Helden (Limburg) en Helmond (Noord-Brabant) en later uit Valkenswaard. Allemaal in een..


Lees verder 19 augustus 2016   7 jaar oud
Alpenweide

Voortdurend worden er in Nederland onopzettelijk zaden uit andere landen aangevoerd. Ze komen mee als verontreiniging met bulktransporten van granen of andere zaden, in zaaigoed, vogelvoer of in de potgrond van kamerplanten...


Lees verder 17 augustus 2016   7 jaar oud
Europese Atlantische steur (Acipenser sturio)

De Europese Atlantische steur is de grootste zoetwatervis van Nederland. Deze trekvis is bekleed met beenplaten, heeft roodbruine ogen, brengt zijn leven deels in zoet en deels in zout water door en kan maar liefst 3,5 meter lang..


Lees verder 7 augustus 2016   7 jaar oud

Archief