Natuurberichten

Dossier: Exoten

Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 55 van 67 - 664 Resultaten

bekerplant met salamander

Jaarlijks worden er in ons land honderdduizenden waarnemingen gedaan. Aan planten en aan dieren. En soms aan beide tegelijk. Zo bereikte ons afgelopen week een foto van een onbekende plant. Met inhoud. Een merkwaardig geval...


Lees verder 10 oktober 2011   12 jaar oud
Vallisneria

Recent is in nationaal park De Biesbosch langs de Nieuwe Merwede Vallisneria spiralis aangetroffen. De soort was van lang geleden ook uit deze omgeving bekend, maar recente waarnemingen ontbraken. Gezien de omvang van de populatie..


Lees verder 3 oktober 2011   12 jaar oud
Forficula auricularia, gewone oorworm Creative commons licentie

Rond deze tijd van het jaar zijn de oorwormen volwassen. In tegenstelling tot wat hun naam impliceert, betekent dit niet dat ze nu op zoek gaan naar verse mensenoren. Voor deze kruipers met een grote tang op hun achterste is het..


Lees verder 24 september 2011   12 jaar oud
Traliestinkzwam

Door bijdragen van amateurs via Waarneming.nl, Natuurbericht.nl en Vara’s Vroege Vogels is meer duidelijk geworden over het voorkomen van de Traliestinkzwam en zijn relatie met bamboe. Ook blijkt door deze bijdragen dat de..


Lees verder 14 september 2011   12 jaar oud
Kesslers grondel

In september 2011 werden in het Valleikanaal bij Wageningen twee volwassen Kesslers grondels aangetroffen. Deze vangst is opmerkelijk omdat dit de eerste keer is dat deze exotische grondelsoort in een poldergebied is aangetroffen...


Lees verder 14 september 2011   12 jaar oud

Er zijn de afgelopen dagen weer buxusmotten gezien. Deze vlinder, die afkomstig is uit Azië, is in 2007 pas voor het eerst in ons land waargenomen. De rups van de buxusmot kan schade toebrengen aan buxus...


Lees verder 8 september 2011   12 jaar oud
zwarte engbloem

Wie door de Hollandse duinen fietst treft dit jaar bij Wassenaar een opmerkelijke situatie. Waar andere jaren frisgroene slingerplanten de lucht in krulden liggen nu stoffige, zwarte doeken. Geplaatst door duinbeheerder Dunea. In..


Lees verder 22 augustus 2011   12 jaar oud
Ambrosia Bloei

Alsemambrosia is de meest voorkomende Ambrosiasoort in Nederland. Het is een soort die pas laat in de zomer in bloei komt. Ter bestrijding van deze ‘hooikoortsplant’ werd door de nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit afgelopen week..


Lees verder 7 augustus 2011   12 jaar oud
Watercrassula

Wie de inheemse flora goed kent zal eventuele nieuwkomers onder de planten snel onderscheiden. De vele plantenkenners die als vrijwilliger voor FLORON in ons land actief zijn, spelen daarom een belangrijke rol in de signalering..


Lees verder 31 juli 2011   12 jaar oud

Een bewoonster uit Halsteren in Noord-Brabant trof in haar tuin een prachtig gekleurde Ruïnehagedis aan. Deze uit Zuid-Italië afkomstige hagedis heeft voor de nodige opwinding gezorgd. Het vrouwtje liet zich goed fotograferen,..


Lees verder 27 juli 2011   12 jaar oud

Archief