Natuurberichten

Dossier: Bermen

De lengte van alle wegen in Nederland bedraagt ruim 140 duizend kilometer. Dat betekent dat ín Nederland ruim 250 duizend kilometer aan bermen voorkomt. In die bermen komen veel planten- en diersoorten voor. Goed bermbeheer is dus belangrijk voor de biodiversiteit in Nederland. Hieronder alle natuurberichten die over bermen gaan.

Pagina 10 van 22 - 213 Resultaten

Park, bomen

Groen is belangrijk voor je mentale gezondheid. Met de toenemende verstedelijking hebben stadsbewoners minder toegang tot groen. Tegelijk is in de afgelopen vijftien jaar het aantal Europeanen met mentale problemen met zestien..


Lees verder 4 oktober 2021   2 jaar oud

Een reeks van boeken over de natuur in Amsterdam heeft laten zien dat het stedelijk gebied opvallend soortenrijk kan zijn. Daarom is het fijn dat er deze herfst in Amsterdam een paddenstoelencursus start die deelnemers laat..


Lees verder 29 september 2021   2 jaar oud
Een goed beheerde berm met orchideeën; een genot voor de fietser

Vanaf augustus 2021 geldt voor provincies de ‘Gedragscode Provinciale Infrastructuur’. In deze vernieuwde versie van de gedragscode staat hoe provincies bij werkzaamheden op of rond provinciale (water)wegen rekening moeten houden..


Lees verder 23 september 2021   2 jaar oud
Gewone melkdistel

Heeft u het stoepplantje van deze week al gezien? Dan mag u zichzelf al een beetje een kenner noemen. In 2020 deden Julia, Giselle, Jamil, Julie, Isabelle en Charlie, biologiestudenten aan de Universiteit Leiden, een klein..


Lees verder 19 september 2021   2 jaar oud
kennisdag kleurkeur - primair

Er zijn vele duizenden kilometers wegberm en heel veel groenstroken in het stedelijk gebied. Dat zijn kansrijke plekken voor planten en dieren, als leefgebied, maar ook als verbindingsbaan. Sinds 2019 is Kleurkeur in werking...


Lees verder 17 september 2021   2 jaar oud
Ottervoorziening langs provinciale weg

Bij het aanleggen en onderhouden van wegen en kanalen wil provincie Overijssel rekening houden met de natuur. Er liggen namelijk veel kansen als het gaat om planten en dieren langs wegen en kanalen. We zorgen voor het behoud van..


Lees verder 16 september 2021   2 jaar oud

“Niemand kent nog het ei van Columbus”, verzucht Hellas Schelleman, omgevingsmanager van de provincie Noord-Brabant. Samen met collega’s vormt ze een interdisciplinair team om de (over-)last van de eikenprocessierups in de..


Lees verder 13 september 2021   2 jaar oud

Heksenboleten en andere roodporieboleten zijn populaire paddenstoelen, maar hun determinatie verlangt nogal eens een zorgvuldige bestudering van diverse specifieke kenmerken. Deze kenmerken worden in dit artikel besproken. In een..


Lees verder 8 september 2021   2 jaar oud

Het is alweer vele jaren geleden dat we een zomer hadden waar eind juli de eerste stekelzwammen zich lieten zien. Als gevolg van langere periodes met heerlijk strandweer lieten ze het de afgelopen jaren vaak helemaal afweten. Dit..


Lees verder 1 september 2021   2 jaar oud

Leemhoeden vormen met hun dertien soorten in Nederland een relatief klein genus (geslacht). Ongeveer de helft van dat aantal soorten kan op houtsnippers of dood hout groeien. In dit natuurbericht bespreken we er twee van: de..


Lees verder 26 augustus 2021   2 jaar oud

Archief