Natuurberichten

Dossier: Weersinvloeden

Het weer bepaalt in belangrijke mate wat er wanneer in de natuur gebeurt, welke dieren en planten je tegen kunt komen en in welke aantallen. De weersomstandigheden in de afgelopen maanden en dagen maar ook het weer vandaag, het weer morgen en het weer in de komende dagen bepaalt de groei, voortplanting en uiteindelijk de overlevingskans. Op Nature Today zijn een zeer groot aantal natuurberichten gepubliceerd waar het effect van weersinvloeden op de natuur aan bod komt. Hieronder het overzicht.

Pagina 17 van 57 - 561 Resultaten

Overal waar je kijkt staan adelaarsvarens en pijpenstrootjes. Die houden van een droge stikstofrijke grond.

De droogte van de afgelopen zomer slaat hard toe in de natuur. Ook in gebieden waarin de laatste jaren juist is geïnvesteerd om ze nat te houden, is weinig water te vinden. Zoals in het hoogveengebied de Deurnsche Peel. "Eigenlijk..


Lees verder 21 september 2022   1 jaar oud

De bekende rood met witte stippen-Vliegenzwam is paddenstoel van het jaar 2022. Komende zaterdag is ook nog eens de Europese Dag van de Paddenstoel: reden genoeg om op zoek te gaan naar deze mooie paddenstoel. Dit jaar vindt weer..


Lees verder 21 september 2022   1 jaar oud
Vierkantvlekuilen 2

Een van de manieren om nachtvlinders te zien te krijgen, is stropen of smeren. Rond zonsondergang smeer je met een kwast een speciaal, zeer zoet mengsel op bomen of paaltjes en controleert deze vanaf een uur na zonsondergang...


Lees verder 19 september 2022   1 jaar oud
Beukennootjes

Na een jaar met weinig eikels en beukennootjes zullen er dit jaar naar schatting weer bovengemiddeld veel vruchten van eiken en beuken op de Veluwe vallen. Zo’n 4,4 miljoen kilo eikels en 1,3 miljoen kilo beukennootjes. Het is..


Lees verder 19 september 2022   1 jaar oud
bruin blauwtje

De afgelopen twee maanden waren er niet veel dagvlinders te zien en duidelijk minder dan het gemiddelde van de afgelopen dertig jaar. Vooral de normaal heel algemene nazomervlinders als dagpauwoog, kleine vos en gehakkelde aurelia..


Lees verder 15 september 2022   1 jaar oud

Tijdens een paddenstoelenexcursie in het kasteelpark van Nyenrode te Breukelen, werden afgelopen week opvallend veel Gekroesde melkzwammen aangetroffen. Eigenaardig, want de lange droogteperiode had in dit park zijn sporen wel..


Lees verder 15 september 2022   1 jaar oud
Culex pipiens, Huissteekmug

De mate van overlast door steekmuggen was van half juli tot half augustus gemiddeld 17 procent lager dan in 2021, blijkt uit de meldingen op Muggenradar.nl. Mogelijk komt dit door de droogte van de afgelopen maanden. De overlast..


Lees verder 13 september 2022   1 jaar oud
Impressiebeeld klimaatbuffer IJsselmeer.

Hoe kan natuur een bijdrage leveren aan de zuivering van IJsselmeerwater, de belangrijkste bron van drinkwaterbedrijf PWN? Dit wordt onderzocht in het TKI project ‘Zuiverend Landschap’. De resultaten van dit onderzoek helpen bij..


Lees verder 11 september 2022   1 jaar oud

Waarom groeien sommige planten uit tot flinke struiken of enorme bomen, terwijl andere klein blijven en nooit verhouten? Dit is een evolutionaire puzzel die Charles Darwin meer dan 160 jaar geleden al voor een raadsel stelde. Nu..


Lees verder 10 september 2022   1 jaar oud
Tiny Forest de Bostimist aangelegd op het schoolplein van de basisschool De Optimist in de gemeente Almere.

Tiny Forests vormen een goede oplossing in de strijd tegen droogte en hittestress in de stad. Onderzoek van Wageningen Environmental Research laat zien dat de temperatuur in de zomer in een Tiny Forest meer dan 20 graden lager kan..


Lees verder 5 september 2022   1 jaar oud

Archief