Natuurberichten

Dossier: Weersinvloeden

Het weer bepaalt in belangrijke mate wat er wanneer in de natuur gebeurt, welke dieren en planten je tegen kunt komen en in welke aantallen. De weersomstandigheden in de afgelopen maanden en dagen maar ook het weer vandaag, het weer morgen en het weer in de komende dagen bepaalt de groei, voortplanting en uiteindelijk de overlevingskans. Op Nature Today zijn een zeer groot aantal natuurberichten gepubliceerd waar het effect van weersinvloeden op de natuur aan bod komt. Hieronder het overzicht.

Pagina 20 van 56 - 552 Resultaten

Zowel grote zoogdieren als kleine beestjes eten paddenstoelen. Ook zijn sommige paddenstoelen voor hun voortbestaan afhankelijk van dieren. Welk effect heeft deze wederzijdse afhankelijkheid op de paddenstoelenflora? Maandag 23..


Lees verder 18 mei 2022   1 jaar oud
Bloei vlier

Van veel planten en dieren in ons land wordt weer het uiterste gevergd. De zeer hoge temperaturen in combinatie met de zeer droge omstandigheden hebben op allerlei manieren invloed op hun overlevings- en voortplantingskansen. We..


Lees verder 15 mei 2022   1 jaar oud

Het voorjaar van 2022 kenmerkte zich door droog en zonnig weer. Ook waren in april de nachten behoorlijk koud. Ongunstig voor de meeste paddenstoelen. Voorjaarspaddenstoelen werden hierdoor maar mondjesmaat waargenomen. Zelfs in..


Lees verder 12 mei 2022   1 jaar oud

Het vastleggen van atmosferisch koolstof in tropische vegetatie wordt gezien als een verzachtend effect van de verhoogde atmosferische koolstofdioxide-concentraties op aarde door toedoen van de mens. Een nieuwe studie toont nu..


Lees verder 10 mei 2022   1 jaar oud
Duingrasland Vlieland, vegetatie die te maken heeft met forse temperatuurschommelingen

Als het gaat over opwarming van de aarde, dan wordt daar vrijwel altijd de stijging van de luchttemperatuur mee bedoeld. Maar naar de letterlijke opwarming van de 'aarde', oftewel de bodem, is nog weinig onderzoek gedaan...


Lees verder 3 mei 2022   1 jaar oud
Voor het eerst sinds de start van de Nationale Bijentelling staat de gehoornde metselbij (Osmia cornuta) in de top drie van meest getelde bijen (bron: Tjomme Fernhout).

Duizenden Nederlanders telden weer mee tijdens de Nationale Bijentelling afgelopen weekend. Het weer was zonnig, maar veel bijen (en tellers) hadden last van de sterke wind. De gehoornde metselbij lijkt zich definitief te vestigen..


Lees verder 25 april 2022   1 jaar oud
Kropaar in bloei gras

Deze week zijn de eerste grassoorten tot bloei gekomen en daarmee is het graspollenseizoen begonnen. Komende tijd blijft het overwegend droog, waardoor mensen met een graspollenallergie steeds meer overlast kunnen ervaren. Ook..


Lees verder 23 april 2022   1 jaar oud
De honingbij staat steevast op nummer 1 als meest getelde bij tijdens de Nationale Bijentelling.

Vandaag en morgen vindt de Nationale Bijentelling plaats. Draag bij aan de bescherming van de bij door een half uurtje de bijen en zweefvliegen in je tuin of op je balkon te tellen. Met de telgegevens hopen onderzoekers antwoord..


Lees verder 23 april 2022   1 jaar oud

Tijdens de Atlas Werkconferentie Online op donderdag 21 april lanceert de Atlas Natuurlijk Kapitaal de Groene Baten Planner. Vanaf dan is de Groene Baten Planner beschikbaar in de 3D plan-tools Tygron en ArcGis (Esri). Maken..


Lees verder 14 april 2022   1 jaar oud

De Vliegenzwam is gekozen tot paddenstoel van het jaar 2022. De Nederlandse Mycologische Vereniging en KNNV hebben samen met het IVN en Waarneming.nl het initiatief genomen om zoveel mogelijk vindplaatsen van de Vliegenzwam in..


Lees verder 13 april 2022   1 jaar oud

Archief