Natuurberichten

Dossier: Weersinvloeden

Het weer bepaalt in belangrijke mate wat er wanneer in de natuur gebeurt, welke dieren en planten je tegen kunt komen en in welke aantallen. De weersomstandigheden in de afgelopen maanden en dagen maar ook het weer vandaag, het weer morgen en het weer in de komende dagen bepaalt de groei, voortplanting en uiteindelijk de overlevingskans. Op Nature Today zijn een zeer groot aantal natuurberichten gepubliceerd waar het effect van weersinvloeden op de natuur aan bod komt. Hieronder het overzicht.

Pagina 25 van 57 - 562 Resultaten

Delta- en kustgebied

Nederland staat voor de uitdaging om een antwoord te vormen op de gevolgen van klimaatverandering: zeespiegelstijging, hoog water, clusterbuien en droogte. De kansenkaarten van de coalitie Natuurlijke Klimaatbuffers helpen..


Lees verder 10 december 2021   2 jaar oud
Toren

In het Loobos bij Kootwijk staat een nieuwe toren die helpt bij onderzoek naar broeikasgassen. Op vrijdag 12 november 2021 is hij officieel geopend. Deze observatietoren voor ecosystemen meet onder andere de CO2-opname door het..


Lees verder 17 november 2021   2 jaar oud
Increased rain runoff due to a changing climate has been impacting the coral reefs of the Dutch Caribbean, including  the coral reefs of Bonaire.

De Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) heeft in Den Haag haar bezorgdheid uitgesproken over het gebrek aan aandacht voor de gevolgen van klimaatverandering in Caribisch Nederland. De Nederlands Caribische eilanden verwachten in..


Lees verder 29 oktober 2021   2 jaar oud
Muggenradar muggen op weegschaal en enveloppen

Sinds 13 oktober is het weer mogelijk om steekmuggen op te sturen naar Wageningen University & Research. Inmiddels zijn de eerste steekmuggen aangemeld en zijn de eerste muggen aangekomen op de universiteit. Voor het onderzoek zou..


Lees verder 22 oktober 2021   2 jaar oud

Komt er ooit nog een Elfstedenstocht, of kunnen we dit vergeten? Volgens internationaal onderzoek in Nature Geoscience wordt de kans steeds kleiner. Wereldwijd warmen meren op en zullen de ijsdagen afnemen. “Deze opwarming is niet..


Lees verder 19 oktober 2021   2 jaar oud
Platgeslagen mug bloed Muggenradar

De mate van muggenoverlast lag afgelopen zomer 33% hoger dan dezelfde periode vorig jaar. Ook afgelopen winter was er flinke overlast. Dat blijkt uit de duizenden meldingen op Muggenradar.nl en de analyse van 5744 steekmuggen die..


Lees verder 13 oktober 2021   2 jaar oud
leadfoto van moseiken campus Wageningen University

De herfstkleuren verschijnen nu geleidelijk in de natuur. Uit jarenlange timelapse video’s van de GrowApp blijkt dat de bladverkleuring relatief laat op gang komt dit jaar. Oorzaak: de warme september en het uitblijven van..


Lees verder 11 oktober 2021   2 jaar oud
Sus scrofa 18, Wild zwijn, Saxifraga-

Er valt deze herfst naar schatting maar zo’n 1,6 miljoen kilo eikels en beukennootjes van de bomen op de Veluwe. De laatste minder goede mastjaren met schaarste waren de jaren 2008, 2010 en 2012. Hiermee komt een eind aan een..


Lees verder 4 oktober 2021   2 jaar oud

Onderzoekers van Naturalis hebben een nieuwe DNA-methode ontwikkeld die veel nauwkeuriger laat zien welke soorten stuifmeel er in de lucht zweven, en in welke aantallen. Die aanpak maakt ook duidelijk waarom het hooikoortsseizoen..


Lees verder 2 oktober 2021   2 jaar oud

Een reeks van boeken over de natuur in Amsterdam heeft laten zien dat het stedelijk gebied opvallend soortenrijk kan zijn. Daarom is het fijn dat er deze herfst in Amsterdam een paddenstoelencursus start die deelnemers laat..


Lees verder 29 september 2021   2 jaar oud

Archief