Natuurberichten

Dossier: Weersinvloeden

Het weer bepaalt in belangrijke mate wat er wanneer in de natuur gebeurt, welke dieren en planten je tegen kunt komen en in welke aantallen. De weersomstandigheden in de afgelopen maanden en dagen maar ook het weer vandaag, het weer morgen en het weer in de komende dagen bepaalt de groei, voortplanting en uiteindelijk de overlevingskans. Op Nature Today zijn een zeer groot aantal natuurberichten gepubliceerd waar het effect van weersinvloeden op de natuur aan bod komt. Hieronder het overzicht.

Pagina 34 van 56 - 553 Resultaten

juveniele levendbarende hagedis  (13-6-2020)

Zondag 14 juni werd de eerste jonge levendbarende hagedis gesignaleerd in een Zuid-Limburgse mergelgroeve. Dat is extreem vroeg in het jaar. Normaal gesproken worden de meeste pasgeboren jongen van dit reptiel pas rond half juli..


Lees verder 19 juni 2020   3 jaar oud

Op 4 juni deed een lid van de Nederlandse Mycologische Vereniging een merkwaardige vondst in het westelijk deel van het Robbenoordbos. In de humuslaag van een drooggevallen greppel vond hij een aantal eigenaardig uitziende..


Lees verder 17 juni 2020   3 jaar oud
Rupsen grondnesten 6 6 2020 4

Het percentage eiken dat besmet is met processierupsen is met gemiddeld 30% beduidend lager dan de 55% vorig jaar. Toch komen nog steeds op veel plaatsen grote hoeveelheden rupsen voor. Opvallend is het grote aantal rupsen dat dit..


Lees verder 13 juni 2020   3 jaar oud

Wat kun je zelf doen om je leefomgeving te verbeteren? Het Atlas-team gaat op bezoek bij drie experts. Vorige keer namen we een kijkje in de tuin van Moesmeisje Kim Nelissen. Ditmaal leren we van meteoroloog Grieta Spannenburg hoe..


Lees verder 11 juni 2020   3 jaar oud
Droog gevallen ven

Hoewel de maand februari erg nat was, is het nu op veel plekken al weer kurkdroog. Waterschappen, drinkwaterbedrijven en boeren maken zich zorgen, maar zeker ook voor de natuur is verdroging al jarenlang een van de grote..


Lees verder 11 mei 2020   3 jaar oud
Kwelders waddenzee

Er zijn duidelijke signalen dat de klimaatverandering sneller gaat dan nog maar een paar jaar geleden algemeen werd gedacht. Dit veroorzaakt nu al grote bedreigingen voor vogels die gebruik maken van de Oost-Atlantische trekroute...


Lees verder 7 mei 2020   3 jaar oud
Sierkers Bennekom op 10 april 2018 en 9 april 2020

Nederland kleurt groen. Lindes, eiken, beuken en populieren komen in blad. Met de foto’s en timelapsevideo’s gemaakt met de GrowApp kunnen we inmiddels de groei- en bloeiontwikkeling van vier lentes in beeld brengen. De natuur..


Lees verder 14 april 2020   3 jaar oud
Zuidelijke glazenmaker vliegend - primair

Twee droge zomers op een rij was voor libellen geen gemakkelijke situatie. Zowel in 2018 als 2019 profiteerden de libellen van het warme voorjaarsweer. Toen de warmte bleef aanhouden en veel wateren verdroogden, kelderde het..


Lees verder 9 april 2020   3 jaar oud
spade in de grond - eenmalig gebruik

Een rijke bodem vol leven werkt als een spons. Hoe beter de structuur is en hoe meer organische stof de bodem bevat, hoe meer water hij vasthoudt. Er zijn verschillende manieren om de bodem gezond te houden. Het uitvoeringsplan..


Lees verder 6 april 2020   3 jaar oud
Vrouwtjesteek met natuurlijke achtergrond

Voor komende dagen worden hoge temperaturen voorspeld. Daardoor loopt de tekenactiviteitsverwachting op tot ‘Zeer hoog’ in grote delen van Nederland. Het aantal tekenbeten dat tot nu toe werd gemeld op Tekenradar.nl is..


Lees verder 4 april 2020   3 jaar oud

Archief