Natuurberichten

Dossier: Weersinvloeden

Het weer bepaalt in belangrijke mate wat er wanneer in de natuur gebeurt, welke dieren en planten je tegen kunt komen en in welke aantallen. De weersomstandigheden in de afgelopen maanden en dagen maar ook het weer vandaag, het weer morgen en het weer in de komende dagen bepaalt de groei, voortplanting en uiteindelijk de overlevingskans. Op Nature Today zijn een zeer groot aantal natuurberichten gepubliceerd waar het effect van weersinvloeden op de natuur aan bod komt. Hieronder het overzicht.

Pagina 6 van 57 - 563 Resultaten

An unbleached star coral (middle) among peers that have been bleached - Oostpunt November 2023

De Caribbean Research & Management of Biodiversity Foundation (Carmabi) heeft geconstateerd dat er dit jaar weer sprake is van een ‘coral bleaching event’ op de koraalriffen van Curaçao. Dit fenomeen is ongeveer 16 weken geleden..


Lees verder 9 december 2023   4 mnd oud
Brandstrook

Drogere en hetere zomers vergroten de kans op brand in de natuur. Zeker in het drukke Nederland wordt het snel gevaarlijk als zo’n brand ongehinderd om zich heen grijpt. Provincie Gelderland werkt samen met gemeenten, de..


Lees verder 1 december 2023   4 mnd oud
Plastic afval

Plastic zwerfafval is over de hele wereld een probleem, en de rivieren in Nederland zijn daar geen uitzondering op. Iedereen die wel eens langs een rivieroever heeft gelopen, weet dat je er plastic flesjes, doppen en..


Lees verder 1 december 2023   4 mnd oud
Foram baby of 07/10 at 21 degrees Celcius (Amphistegina lessonii)

De fossiele kalkskeletjes van eencellige foraminiferen zijn prachtige geschiedenisboeken, bijvoorbeeld om de CO2-gehalten in de oceanen uit het verre verleden mee te reconstrueren. “Maar om die geschiedenis écht te begrijpen, moet..


Lees verder 24 november 2023   5 mnd oud
Na verschillende maatregelen lijkt het Ulvenhoutse Bos water weer beter vast te houden.

Witte rapunzel, knikkend nagelkruid. Nooit van gehoord? Niet zo gek, want het zijn zeer zeldzame planten. In het Ulvenhoutse Bos bij Breda komen ze voor. Nog wel. Door te veel stikstof en droogte dreigen ze te verdwijnen...


Lees verder 23 november 2023   5 mnd oud

Na de extreme regenval van vorige week, werden er in de buurt van Kootwijk een hele reeks van schraalhanzen onder de paddenstoelen waargenomen waaronder de Glanzende ridderzwam. Dit is een soort die negatief reageert op de..


Lees verder 22 november 2023   5 mnd oud
Mangroven

"Een gratis oplossing voor het klimaatprobleem graag", stond woensdag 8 november groot op de voorpagina van de Volkskrant. Uit onderzoek van I&O Research blijkt dat een ruime meerderheid van de Nederlanders weliswaar stevig beleid..


Lees verder 17 november 2023   5 mnd oud

Deze week bleef het met veel geluk droog tijdens onze wandelexcursies. Wat opviel, waren de veelal jonge paddenstoelen van soorten die samenleven met bomen. Om zo laat in november nog zoveel van deze in symbiose levende soorten..


Lees verder 15 november 2023   5 mnd oud

Afgelopen weekend hoorden we van vondsten van het Weerhuisje in het Goois Natuurreservaat. Veel mycologen herkennen deze stuifzwam direct uit de boeken. Veel mycologen hebben deze opvallende soort echter nog nooit in het echt..


Lees verder 3 november 2023   5 mnd oud
Moseik campus Wageningen University & Research op 31-10-2017 en 28-10-2023

Door de zeer warme september en oktober en het uitblijven van nachtvorst is de timing van bladverkleuring en bladval sterk vertraagd. In vergelijking met zestig jaar geleden, is de herfst gemiddeld twee tot drie weken later. En..


Lees verder 30 oktober 2023   5 mnd oud

Archief