Natuurberichten

Pagina 1118 van 1521 - 15206 Resultaten

Begin februari een oranjetipje? Dat kan niet goed zijn. Zeker niet met de kou en sneeuw van dit moment. Is de natuur in de war of is er iets anders aan de hand?..


Lees verder 11 februari 2013   11 jaar oud
Episyrphus balteatus

Zweefvliegen noemen wij ze, maar de Zweden bijvoorbeeld hebben het over Blomflugor; bloemenvliegen dus. En daarmee zijn meteen de meest opvallende kenmerken van deze mooie vliegjes vernoemd. Dankzij een nieuwe telling van deze..


Lees verder 11 februari 2013   11 jaar oud
Speenkruid, een vroege bron van Vitamine C en koolhydraten voor de ‘primitieve kok’

Nog even en dan is het weer lente, het perfecte seizoen voor het samenstellen van een malse salade uit de natuur. Bijvoorbeeld van jonge lindeblaadjes, veldkers en pinksterbloem. Echter komt het eerste ‘malse groen’ nu al uit de..


Lees verder 11 februari 2013   11 jaar oud
De sneeuwmug Chionea belgica.

In tegenstelling tot wat vaak verondersteld wordt, moeten entomologen ook in de winter het veld in. Er zijn dan minder insecten te vinden, maar wel enkele specialiteiten. Zo is in de Eyserbossen in Zuid-Limburg deze maand de..


Lees verder 10 februari 2013   11 jaar oud
Loslaten Exmoors op Loozerheide

ARK Natuurontwikkeling laat sinds deze week haar gebied de Loozerheide naast door runderen ook begrazen door Exmoorpony’s. Vanaf 8 februari lopen er in het gebied vier merries en een hengst rond. Samen met Natuurmonumenten..


Lees verder 10 februari 2013   11 jaar oud
VOOR EENMALIG GEBRUIK beverknaagspoor

De winterperiode brengt de nieuwe bevervestigingen makkelijk aan het licht. Door het ontbreken van begroeiing zijn de sporen van bevers goed zichtbaar. Vooral de verse knaagsporen in bomen vallen op en die zijn er in deze periode..


Lees verder 9 februari 2013   11 jaar oud
Eenmalig gebruik, zeeschildpad vol visserijafval

Een jaar geleden begon de Sea Turtle Conservation Bonaire (STCB) met het zogenaamde vislijnenproject ter bescherming van de zeeschildpadden. Visgerei, dat in de zee terechtkomt, wordt opgeruimd, omdat dit materiaal een ernstige..


Lees verder 8 februari 2013   11 jaar oud
Blauwalgen in het Zoommeer (rechtsonder) gescheiden van de Oosterschelde (linksboven) door de Oesterdam
Bronvermelding: https://beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat / Leo Adriaanse
Directe link: https://beeldbank.rws.nl/MediaObject/Details/323810

Planten- en diersoorten, hele populaties of ecosystemen zien zich wereldwijd steeds meer geconfronteerd met een veranderend milieu. Daarom is onderzoek van het aanpassend vermogen van de natuur steeds meer van belang om grip te..


Lees verder 8 februari 2013   11 jaar oud
Ganzen op slaapplaats

Deze winter zijn in vier belangrijke natuurgebieden in Nederland voor het eerst alle slapende ganzen en zwanen geteld. Dankzij tientallen tellers weten we nu veel meer over het gebruik van de Oostvaardersplassen, Biesbosch, het..


Lees verder 8 februari 2013   11 jaar oud
Freek Vonk, ambassadeur 2013 Jaar van de vuursalamander

De vuursalamander staat al lang op de Rode Lijst van bedreigde Nederlandse amfibieën en nu staat deze prachtige landsalamander op het punt in Nederland uit te sterven. Daarom heeft RAVON 2013 uitgeroepen tot het Jaar van de..


Lees verder 7 februari 2013   11 jaar oud

Archief