Natuurberichten

Pagina 1275 van 1530 - 15295 Resultaten

Grondster

Het droge voorjaar maakt de natuur dorstig. Droogteschade treedt vooral op bij meerjarige soorten. Maar ook aan het voorkomen van eenjarige soorten valt iets terug te lezen over het weersverloop...


Lees verder 13 juni 2011   12 jaar oud

2011 blijft een bijzonder vlinderjaar. Door het warme en zonnige weer vliegen vlinders erg goed en vroeg. Ook worden er veel bijzonderheden gemeld. Zo zijn bij Maastricht twee kleine weerschijnvlinders gezien...


Lees verder 13 juni 2011   12 jaar oud

Recent hebben sportduikers een Zeebes in het zuidwestelijke Grevelingenmeer aangetroffen. Een Zeebes is een klein zeediertje van niet meer dan 2.5 centimeter breed en 1.5 centimeter hoog. Ik geef toe dat het geen spectaculair..


Lees verder 12 juni 2011   12 jaar oud
eenmalig gebruik
juveniele knoflookpadden (Pelobates fuscus) die afgelopen donderdag (9 juni) door PKN i.s.m. Staatsbosbeheer in Nationaalpark de Meinweg zijn uitgezet

Het gaat zeer slecht met de knoflookpad in Nederland. Zonder ingrijpen dreigt de soort binnen vijf jaar uit te sterven in delen van Nederland. Daarom hebben enkele organisaties de handen ineen geslagen om de soort te redden. In..


Lees verder 11 juni 2011   12 jaar oud
Moerasspirea en grote brandnetel aan waterkant, K.U. Leuven Campus Kortrijk, http://www.kuleuven-kortrijk.be/bioweb/

De meteorologische zomer is begonnen, en dat is meteen te zien aan het verschijnen van zomerbloeiers. Eén ervan is moerasspirea, een algemene plant van vochtige, stikstofrijke milieus. Deze vroege zomerbloeier bloeide vroeger..


Lees verder 11 juni 2011   12 jaar oud

Dagvlinders reageren vaak positief op warmte en zonneschijn. Onderzoek leert echter dat aanhoudende warmte en droogte een negatief effect hebben op vlinderpopulaties. Soms is het effect pas een jaar later zichtbaar. Uiteindelijk..


Lees verder 10 juni 2011   12 jaar oud
Santanero (Katteoogslang)

De Baker’s kattenoogslang is een welkome plaagbestrijder op Aruba. Naast kakkerlakken en muizen blijkt de slang ook de invasieve kikker Sapo te vangen en op te eten. Deze kikker heeft een negatief effect op de plaatselijke fauna...


Lees verder 10 juni 2011   12 jaar oud

Tijdens een nachtvlinderavond, waarbij met licht de vlinders werden gelokt, is bij Culemborg een aantal zeldzame soorten aangetroffen, waaronder de gemarmerde wortelboorder. Deze soorten zijn vooral bekend van de Veluwe en andere..


Lees verder 9 juni 2011   12 jaar oud
Bosrietzanger (foto: Mark Zekhuis, Saxifraga)

De eerste signalen uit het veld van onze broedvogeltellers duiden erop dat het een goed jaar is voor de meeste zomervogels. Veel kleine zangvogelsoorten die in Afrika overwinteren zijn in mooie aantallen teruggekomen. Helaas is de..


Lees verder 9 juni 2011   12 jaar oud
Wit wolschijfje

De aanhoudende droogte van de afgelopen periode dwingt paddenstoelenliefhebbers steeds beter te zoeken en genoegen te nemen met de kleinste zwammetjes die zich willen laten zien. Zo werd het Wit wolschijfje gevonden, een..


Lees verder 8 juni 2011   12 jaar oud

Archief