Natuurberichten

Pagina 1338 van 1521 - 15206 Resultaten

marmergrondel

Afgelopen week zijn tijdens inventarisaties twee nieuwe vissoorten aangetroffen in het Eemmeer en in de Kop van Noord-Holland. Het betreft waarnemingen van een marmergrondel en een blauwband. Beide uitheemse soorten zijn wel al..


Lees verder 11 juli 2010   13 jaar oud
Roerdomp

Het zenderonderzoek bij de roerdompen heeft verrassend nieuws opgeleverd. Roerdomp Elly heeft namelijk de benen genomen en is vertrokken naar Frankrijk! Tot nu toe was het onbekend wat de Nederlandse roerdompen na het broedseizoen..


Lees verder 10 juli 2010   13 jaar oud
Boerenwormkruid. Paul Busselen, Katholieke Universiteit Leuven. http://www.kuleuven-kortrijk.be/bioweb

Boerenwormkruid begint in bloei te komen, de eerste meldingen zijn binnen bij De Natuurkalender. De verwachting is dat boerenwormkruid dit jaar gemiddeld voor het eerst bloeit op 15 juli. Dit is slechts vier dagen eerder dan in de..


Lees verder 10 juli 2010   13 jaar oud
Amerikaanse ribkwal

Sinds 2006 is de Amerikaanse ribkwal een exotische gast in onze zoute wateren. Hij vestigde zich meteen explosief langs de gehele Nederlandse kust en ook elders op onder andere de Duitse, Deense en Zuid-Noorse kust en de Baltische..


Lees verder 9 juli 2010   13 jaar oud
eerste egelbabies 2010 Venlo

In het zuiden van Nederland zijn al op diverse plekken egels met jongen gesignaleerd. In de noordelijkere delen lijkt dit nog niet het geval te zijn. Dat blijkt uit meldingen die bij de Zoogdiervereniging binnen kwamen...


Lees verder 9 juli 2010   13 jaar oud
velduil

Goed nieuws van Natuurmonumenten deze week: op Schiermonnikoog hebben dit jaar zes à zeven paartjes van de velduil gebroed. Dat is een aangename verrassing voor de liefhebbers van deze uilen, want dit jaar ging zelfs even het..


Lees verder 9 juli 2010   13 jaar oud
Waterteunisbloem

Het zijn taaie rakkers die Zuid-Amerikanen. Offensief en standvastig. Maar als we in de tegenaanval gaan, of - beter nog - ze voorblijven, blijken ze toch best uit te schakelen. Om die missie te blijven volbrengen moeten we ze wel..


Lees verder 8 juli 2010   13 jaar oud
Adder

De adderpopulatie in het Friese laagveen groeit. Dat blijkt uit recent gepubliceerde resultaten van het Meetnet Reptielen over het jaar 2009. Onze drie inheemse slangensoorten (gladde slang, ringslang en adder) werden op de 357..


Lees verder 8 juli 2010   13 jaar oud

De meeste nachtvlinders zijn, zoals de naam al zegt, ’s nachts actief. Dat betekent dat we ze niet zo makkelijk te zien krijgen. Daarom zijn er speciale manieren ontwikkeld om toch een beeld van dat nachtleven te krijgen...


Lees verder 7 juli 2010   13 jaar oud
koolmees

Voor het eerst is vastgesteld dat een vogel, de koolmees, niet alleen weet wie zijn buren zijn maar ook echt hun persoonlijkheid kent. Hoe leer je je buren kennen? Door naar hun gezang te luisteren. Lange liedjes met een snel..


Lees verder 6 juli 2010   13 jaar oud

Archief