Natuurberichten

Pagina 845 van 1531 - 15306 Resultaten

Braam spec

Cassytha pubescens, een parasitaire klimplant die ook bekend staat als 'duivelstouw', blijkt hét redmiddel bij uitstek om er Europese invasieve exoten als Brem, Braam en Gaspeldoorn tegen te houden. Kan de Australische ervaring..


Lees verder 3 juli 2016   7 jaar oud
Bloei boerenwormkruid

De planten die in januari in bloei kwamen lagen zes weken voor op schema. De planten die in mei in bloei kwamen waren nog geen week vroeger dan normaal. De voorsprong is inmiddels weer opgelopen tot ruim anderhalve week door de..


Lees verder 3 juli 2016   7 jaar oud
Asfaltering van de getijdenzone, zoals hier bij Westkapelle, heeft tot gevolg dat vrijwel alle leven uit deze zone jaren lang verdwijnt. In dit gebied kwam de Kleine alikruik rond 1976 nog voor.

In Nederland staat één alikruik te boek als 'zeldzaam'. De Kleine alikruik is een bijzondere vertegenwoordiger van een zeer smalle zone rondom de vloedlijn van pieren en havenhoofden (de zogenaamde spatzône). Onlangs bleek de..


Lees verder 3 juli 2016   7 jaar oud
Haringen

De meeste belangrijke visbestanden in de Noordzee doen het prima, aldus de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES). Dit komt vooral door de aanhoudend lage visserijdruk op de Noordzee. De Europese Raad van..


Lees verder 2 juli 2016   7 jaar oud
Weeterbos, vindplaats van Chrysis equestris

In zowel het Verenigd Koninkrijk als de rest van Europa hebben natuur- en milieuorganisaties teleurgesteld gereageerd op de uitkomst van het Britse EU referendum. Met een kleine meerderheid stemden de Britse kiezers voor het..


Lees verder 2 juli 2016   7 jaar oud
Passer domesticus. Huismus, man

Onderzoekers hebben het DNA vergeleken van Nederlandse huismussen die in musea zijn bewaard met in het wild levende huismussen. Hieruit komt naar voren dat sinds de jaren tachtig, toen de huismus hard achteruit ging, de wilde..


Lees verder 1 juli 2016   7 jaar oud
IJsschots waddenzee

Met de huidige toezeggingen om broeikasgasemissies te verminderen, wordt de beoogde temperatuurstijging van maximaal 2 graden Celsius niet behaald, zo berekende een internationale groep onderzoekers, waaronder Niklas Höhne van de..


Lees verder 1 juli 2016   7 jaar oud
Tekenbeet

In teken op de Sallandse Heuvelrug is het teken-encefalitisvirus (TBE-virus) aangetroffen. Het is voor het eerst dat dit virus in teken is aangetroffen in Nederland. Er zijn geen patiënten bekend die in Nederland besmet zijn..


Lees verder 30 juni 2016   7 jaar oud
Appeltak afwijkend primair

Onlangs werd door Remco en Violet Middelman in de Kaapse bossen bij Doorn een bijzondere vlinder gevonden. Het ging om een appeltak. Op zich is dit geen zeldzame vlinder; integendeel, deze fraaie blauwachtig groene spanner is..


Lees verder 30 juni 2016   7 jaar oud

Een paddenstoelenexcursie naar de Haringvreter, het grootste eiland in het Veerse Meer in de provincie Zeeland, werd een onverwacht succes vanwege de vele paddenstoelen die er werden gevonden. Veel meer dan je er normaliter in..


Lees verder 30 juni 2016   7 jaar oud

Archief