Natuurberichten

Pagina 855 van 1521 - 15206 Resultaten

rups veldparelmoervlinder primair

Afgelopen week is in Zuid-Limburg een nieuwe populatie van de uiterst zeldzame veldparelmoervlinder ontdekt. En wel op een heel bijzondere plek: in de bermen van Rijksweg A79. Hier zijn 27 rupsengroepen gevonden. Rijkswaterstaat..


Lees verder 24 maart 2016   8 jaar oud
Gepredeerde Grauwe Kiekendief in Senegal

Tijdens veldwerk kijken we meestal naar het gedrag van levende vogels. Toch zijn dode vogels niet minder interessant. Weten waaraan een individu gestorven is, geeft belangrijke informatie over de ecologie van de vogel. Alleen zijn..


Lees verder 24 maart 2016   8 jaar oud
Vuursalamander met bsal (Salamandra salamandra)

De invasieve en dodelijke salamanderschimmel lijkt zich uit te breiden. Nieuw onderzoek laat zien dat de schimmel op meer locaties en in meer landen is aangetroffen en meer soorten infecteert dan eerder bekend was. Het is van..


Lees verder 24 maart 2016   8 jaar oud
Schimmels hebben organisch materiaal nodig om te leven

In het Botanical Journal of the Linean Society (Washington) is een opzienbarend onderzoek gepubliceerd over de ontwikkeling van het leven op het land. Het rapport gaat over de ontdekking van de vroegst levende bodembewonende..


Lees verder 23 maart 2016   8 jaar oud
Excursie Langbroek (Utrecht)

Voor het eerst is door vrijwilligers van de werkgroep RAVON Utrecht een verspreidingsatlas van de herpetofauna in de provincie Utrecht uitgegeven. Zes jaar is er aan gewerkt. Uit de atlas blijkt onder andere dat de afgelopen jaren..


Lees verder 23 maart 2016   8 jaar oud
Gedeeltelijk ingegraven nonnetje (Macoma balthica) met uitgestoken sifo's. De rechter sifo is de zuigsifo waarmee het diertje voedsel opneemt. De linker sifo fungeert als uitlaat

De diepte waarop nonnetjesschelpen zich in de wadbodem ingraven is een goede voorspeller van de conditie van het wad. De gemiddelde ingraafdiepte van deze schelpdieren zegt zelfs meer over de kwaliteit van het wad dan het totale..


Lees verder 22 maart 2016   8 jaar oud
Zwemmende bever in de Biesbosch

Ieder voorjaar verlaat het grootste deel van de ongeveer twee jaar oude bevers het ouderlijk territorium. Ze gaan dan op zoek naar een eigen territorium en een partner om zelf een familie te stichten. Daarbij doorkruisen ze soms..


Lees verder 22 maart 2016   8 jaar oud
Pijlstaart

Met zijn lange nek en zijn lange staartpennen is de pijlstaart ongetwijfeld de sierlijkste eend van ons land. Het is nu de beste tijd om hem te zien; over een paar weken zijn vrijwel alle pijlstaarten vertrokken naar de..


Lees verder 22 maart 2016   8 jaar oud
kleine vos op Scilla

Hoewel er natuurlijk vorige week al flink vlinders zijn gezien, vooral die heerlijk zonnige en relatief warme donderdag, blijven de aantallen ver achter bij wat we de afgelopen jaren gewend waren. Ook deze week zal de temperatuur..


Lees verder 21 maart 2016   8 jaar oud
Zandsteekmier met uitgebreide schimmelinfectie

Nu de winter voorbij is worden de eerste mieren weer actief. In Zuid-Limburg hebben steekmieren last van een zeldzame schimmelparasiet, vooral na de winter, na een lange periode van dicht op elkaar leven in het nest...


Lees verder 21 maart 2016   8 jaar oud

Archief