Natuurberichten

Pagina 935 van 1532 - 15316 Resultaten

Oenanthe oenanthe. Tapuit

Bescherming van alle resterende populaties is hard nodig om de Tapuit als Nederlandse broedvogel te behouden. Dat stelt Herman van Oosten die vandaag promoveert op zijn onderzoek naar drie van de laatste populaties van de Tapuit..


Lees verder 2 april 2015   9 jaar oud
Vliegenorchis (Ophrys insectifera).

De afgelopen jaren hebben leden van de WEO oude vindplaatsen van de Vliegenorchis geïnventariseerd. De voorlopige resultaten tonen een negatieve trend. Het aantal populaties van deze soort is in twintig jaar tijd gedaald van 15..


Lees verder 2 april 2015   9 jaar oud

De nachten zijn in ons land niet meer per definitie donker. De ‘lichtvervuiling’ neemt jaarlijks toe met ongeveer 6 procent, terwijl de ecologische gevolgen daarvan nog grotendeels onbekend zijn. “In duister gehuld,” zoals Koert..


Lees verder 1 april 2015   9 jaar oud
Vliegende grutto

Vandaag, 1 april, verdwijnen de melkquota. Vogelbescherming vreest dat weidevogels en andere natuur in de Nederlandse weides hierdoor nog sneller zullen verdwijnen. Overheid, boerenorganisaties en zuivelcoöperaties moeten..


Lees verder 1 april 2015   9 jaar oud
Energiezuinige wasmachine

Moderne wasmachines zijn ontwikkeld om schoon te wassen bij lagere temperaturen. Dit heeft echter als nadeel dat in bepaalde onderdelen van de wasmachine schimmels en bacteriën kunnen overleven die ziektes kunnen veroorzaken bij..


Lees verder 1 april 2015   9 jaar oud

Tijdens de voorjaarstrek worden dikwijls bruine kikkers aangetroffen met blaasjes. Deze kikkers zijn mogelijk geinfecteerd met de eencellige parasiet Amphibiocystidium. Daarom doet RAVON dit jaar onderzoek naar deze ziekte en wij..


Lees verder 1 april 2015   9 jaar oud
Woelmuizen keutels. EENMALIG GEBRUIK

De noordse woelmuis is een echte Hollandse muis. Het diertje komt alleen nog voor in zeer natte moerasgebieden en in drassige veenweidegebieden. Hollandser kan je het niet hebben. Maar omdat de menselijke medebewoners van zulke..


Lees verder 31 maart 2015   9 jaar oud
Hermelijn VOOR EENMALIG GEBRUIK

We weten erg weinig over het actuele voorkomen van wezel, bunzing en hermelijn. Een nieuwe onderzoeksmethode van de Werkgroep Kleine Marterachtigen gaat hier verandering in brengen. In de zojuist verschenen uitgave van het..


Lees verder 31 maart 2015   9 jaar oud
Botje oudste tureluur van Nederland vergeleken met botje tureluur

Nederlandse amateur-paleontologen hebben een bot gevonden van een tureluur van twee miljoen jaar oud. Hiermee is dit fossiel de oudst bekende tureluur ter wereld, tweehonderdduizend jaar ouder dan eerdere vondsten. Zij publiceren..


Lees verder 31 maart 2015   9 jaar oud
Kluut

Afgelopen herfst en winter is aan de waddenkust in Noord-Groningen hard gewerkt in het binnendijkse brakwaternatuurgebied de Klutenplas. Dit gebeurde in het kader van het programma Rust voor Vogels, Ruimte voor Mensen van..


Lees verder 31 maart 2015   9 jaar oud

Archief