Natuurberichten

Pagina 962 van 1532 - 15314 Resultaten

Lepomis gibbosus. Zonnebaars
Foto: Tino Strauss, GNU-FD licentie

De zonnebaars is de afgelopen decennia sterk toegenomen in aantal en verspreiding. Deze roofzuchtige uitheemse vis richt grote schade aan onder populaties van amfibieën en ongewervelden. Natuurbeheerders zitten met de handen in..


Lees verder 25 november 2014   9 jaar oud

Iedereen heeft wel eens gevoeld hoe een brandnetel kan prikken. Dit irriteert niet alleen onze handen maar bijvoorbeeld ook de tong van een grote grazer. Nu in november de temperatuur afneemt, verliest de plant zijn stekeligheid..


Lees verder 24 november 2014   9 jaar oud

In 2015 start De Vlinderstichting met partners in Friesland een onderzoek naar het beheer van open grasland voor vlinders en bijen. Die kennis is op dit moment onvoldoende aanwezig, vinden zowel Friese agrariërs, natuurbeheerders..


Lees verder 24 november 2014   9 jaar oud
Hoge dichtheden aan emelten

Door de zeer gunstige weersomstandigheden dit jaar zijn emelten, de larven van de langpootmug, al opvallend groot en komen ze met honderden exemplaren per vierkante meter in graslanden voor. 2014 is al het 5de jaar op rij waarin..


Lees verder 23 november 2014   9 jaar oud
kraanvogels - eenmalig gebruik

Bij de recente uitbraak van vogelgriep van het type H5N8 in Nederland en Yorkshire wezen sommigen met een beschuldigende vinger naar trekvogels. Die beschuldiging is onterecht. Dat er een theoretische mogelijkheid bestaat dat..


Lees verder 23 november 2014   9 jaar oud
Blauwgekleurde Zwarte galathea, oosterschelde, 2014

Sportduikers hebben in 2013 en 2014 twee felblauw gekleurde Zwarte galathea’s in de Oosterschelde aangetroffen. De normale kleur van deze krabben is oranje tot donkerrood. Slechts een op de twee miljoen dieren vertoont deze..


Lees verder 23 november 2014   9 jaar oud

Dat huismussen lang niet meer zo talrijk zijn als enkele tientallen jaren geleden, is een open deur. In het laatste kwart van de twintigste eeuw is de Nederlandse stand bijna gehalveerd. Gebrek aan (hoogwaardig) voedsel en goede..


Lees verder 21 november 2014   9 jaar oud
Tweekleurige vleermuis - eenmalig gebruik

De Tweekleurige vleermuis is een buitenbeentje van onze inheemse vleermuizensoorten. Met nauwelijks veertig waarnemingen in België blijft het een heel zeldzame verschijning. Maar er lijkt beterschap op komst: voor 2014 staat de..


Lees verder 21 november 2014   9 jaar oud
Rust is van levensbelang voor jonge zeehonden

Beschuit met muisjes op het wad! De eerste grijze zeehondenpups van het seizoen zijn gezien. Vorige week donderdag ontdekte de bemanning van het schip de Stormvogel van de Waddenunit de eerste pup op de Engelse hoek, een zandplaat..


Lees verder 21 november 2014   9 jaar oud
Brandweer en natuurbeheerders samen het veld in

Natuurbranden komen in Nederland van oudsher met enige regelmaat voor. De aanpak om deze branden te voorkomen of onder controle te krijgen is de laatste tijd aan het veranderen. Terreinbeheerders en brandweer werken steeds..


Lees verder 20 november 2014   9 jaar oud

Archief