Natuurberichten

Pagina 985 van 1521 - 15205 Resultaten

Bijenorchis (Ophrys apifera).

2014 blijkt een topjaar te zijn voor orchideeën. Veel soorten zijn explosief toegenomen of doken op nieuwe locaties op, zoals Bleek bosvogeltje, Aapjesorchis en Bijenorchis...


Lees verder 3 juli 2014   9 jaar oud

Afgelopen week werden weer Populierleemhoeden gemeld van een bekende locatie in Bergen (NH). Inmiddels verschijnen ze hier al acht jaar achtereen steevast aan de voet van dezelfde populier. Niet alleen in juni maar tot in november..


Lees verder 2 juli 2014   9 jaar oud
Zuidelijke heidelibel

In 2013 kende Vlaanderen de grootste gedocumenteerde invasie ooit van de Zuidelijke heidelibel. Nooit eerder werd deze zeldzame soort zo vaak waargenomen. Ook 2014 belooft een succesjaar te worden: vanuit de kustregio stromen de..


Lees verder 2 juli 2014   9 jaar oud
Schepnetvissers in actie voor de nieuwe atlas

De eerste visatlas van de Nederlandse zoetwatervissen dateert uit 1996. Als gevolg van waterkwaliteitsverbeteringen, habitatherstelmaatregelen en het aanleggen van vistrappen is de verspreiding van veel vissen sindsdien..


Lees verder 2 juli 2014   9 jaar oud
Een uitgebreide vloedmerk vol leven

Wat aanspoelt op onze stranden hoopt zich op in vloedmerken. Algen vormen de belangrijkste component, naast allerlei zeedieren als kwallen en weekdieren en menselijk afval. Een hele gemeenschap van gespecialiseerde diertjes vindt..


Lees verder 1 juli 2014   9 jaar oud
Spreeuw man

Het lijkt erop dat spreeuwen dit jaar massaal een tweede leg hebben. Op de Edese Golf Club, die in het kader van het Jaar van de Spreeuw als onderzoekslocatie dient, zijn de meeste nestkasten voor een tweede keer bezet. En dat..


Lees verder 1 juli 2014   9 jaar oud
Wilhelminapark, Utrecht

Meer nog dan water zorgt groen ervoor dat we ons prettig voelen in een stad op een warme zomerdag. Een goede en verspreide hoeveelheid stadsgroen is daarom essentieel om stadshitte te lijf te gaan...


Lees verder 30 juni 2014   9 jaar oud
ruige dwergvleermuis

Net als vogels kunnen vleermuizen zingen. Biologen waren daar al sinds 1974 van op de hoogte. Maar wat ze nog niet wisten, is dat de verschillende vleermuissoorten in specifieke combinaties en ritmes kwetteren en dat ze op die..


Lees verder 30 juni 2014   9 jaar oud

Vorig jaar maakten we in Nederland de grootste invasie ooit van zuidelijke heidelibellen mee. Het is erg aannemelijk dat ze zich succesvol voortgeplant hebben, want afgelopen weken werden de eerste al gezien in Amsterdam, Voornes..


Lees verder 30 juni 2014   9 jaar oud
Coconnen met larven uit Veendam

In Veendam werden onlangs vreemde, bewegende zaadjes onder een esdoorn waargenomen. Dit bleken cocons van de bladwesp Heterarthrus aceris te zijn. De larven van de bladwesp snijden een rond stukje blad uit en vallen daarmee uit de..


Lees verder 29 juni 2014   9 jaar oud

Archief