Natuurberichten

Uitgever: De Vlinderstichting

De Vlinderstichting zet zich in voor het behoud en herstel van dag- en nachtvlinders en libellen.

Pagina 114 van 183 - 1828 Resultaten

Vorige week presenteerden onderzoekers de resultaten van drie jaar onderzoek naar de effecten van schaapskuddes in het heidebeheer. Het blijkt dat kuddes die met een herder over de heide trekken zeer nauwkeurig kunnen beheren met..


Lees verder 15 mei 2014   9 jaar oud

Op 17 en 18 mei organiseert De Vlinderstichting een telweekend voor de bedreigde argusvlinder. Deze graslandvlinder is hard op weg om uit Nederland te verdwijnen en is nu al vrijwel weg van de zandgronden...


Lees verder 12 mei 2014   9 jaar oud

Er zijn bij De Vlinderstichting nog niet veel telefoontjes binnen gekomen van verontruste mensen die zich zorgen maken over rupsenvraat. Als het om zomereik of kardinaalsmuts gaat is dat altijd wel het geval, maar bij brandnetel..


Lees verder 8 mei 2014   9 jaar oud

Hoewel het ergste van de crisis over lijkt moeten we toch nog op de penningen blijven letten en dan met name die in de tuin. Op de judaspenning kunnen we nu eitjes en rupsen vinden van oranjetipje...


Lees verder 5 mei 2014   9 jaar oud

In het Natura 2000 gebied Vlijmens Ven, Moerputten en Bossche Broek bij ’s-Hertogenbosch zal 170 hectare voormalige landbouwgrond worden afgegraven om er blauwgraslanden en glanshavergraslanden te ontwikkelen. Op de afgegraven..


Lees verder 4 mei 2014   9 jaar oud

Van weinig soortgroepen zijn zoveel soorten uit ons land verdwenen als van de dagvlinders. Toen de eerste vlinderatlas gemaakt werd in 1989 bleken er van de 70 soorten die in Nederland voorkwamen maar liefst 17 verdwenen. Bij de..


Lees verder 29 april 2014   9 jaar oud

De grote vos is al enige tijd verdwenen in Nederland. De laatste tijd echter worden er steeds meer gezien. Dit voorjaar zijn er, mede dankzij het goede weer, al op tientallen plekken grote vossen gezien. Zijn het blijvertjes?..


Lees verder 24 april 2014   9 jaar oud

Het landkaartje is een relatieve nieuwkomer in Nederland. Eind jaren '40 van de vorige eeuw kwam hij binnen en nu zit hij in het hele land. De afgelopen twintig jaar echter zijn de aantallen ongeveer gehalveerd...


Lees verder 21 april 2014   9 jaar oud

Vanwege het vroege voorjaar zijn de eerste gevlekte witsnuitlibellen al weer gemeld. 2014 is een spannend jaar voor deze zeldzame en wettelijk beschermde libellensoort. In 2012 vertoonde hij zich op veel nieuwe locaties en daar..


Lees verder 17 april 2014   9 jaar oud

De afgelopen twintig jaar is de argusvlinder enorm achteruit gegaan. Kwam hij voeger overal in het land voor, inmiddels is de vlinder in het oosten en zuiden op de zandgronden uiterst zeldzaam geworden...


Lees verder 14 april 2014   9 jaar oud

Archief