Natuurberichten

Uitgever: Wageningen University & Research

Wageningen University & Research is een internationaal toonaangevende kennisinstelling die essentiële bijdragen levert aan de kwaliteit van leven.

Pagina 16 van 20 - 196 Resultaten

Gecontroleerde brand op de Galderse Heide, februari 2018

Mensen keken in april op van twee meerdaagse natuurbranden in Nederland, maar ze kwamen niet onverwachts. Natuurbrand komt al vaak voor in ons land en onbeheersbare natuurbranden zijn een onderschat risico. Volgens..


Lees verder 20 juli 2020   3 jaar oud
Wolf eet van prooi. Aaseters profiteren van de wolf als aasleverancier. EENMALIG GEBRUIK

Wolven zijn predatoren die gemiddeld om de paar dagen een wild hoefdier doden, per roedel zo’n tweehonderd hoefdieren per jaar. Aaseters profiteren van de prooiresten die een wolf achterlaat. Toch worden wolvenprooien, of de..


Lees verder 5 juli 2020   3 jaar oud
Slank braamknikmos

DNA-onderzoek leidde tot de ontdekking van een nieuwe mossoort voor de wetenschap. Slank braamknikmos kwam vermoedelijk vroeger veel voor in schrale graslanden in Nederland. De soort duikt nu geregeld op in..


Lees verder 26 juni 2020   3 jaar oud
licht op natuur - primair

Nachtelijke verlichting heeft invloed op onze natuur, maar het was onduidelijk hoe groot die invloed is. Nu is er voor het eerst bewijs uit een uniek experiment. Verlichting in bosranden leidt op langere termijn tot de afname van..


Lees verder 22 juni 2020   3 jaar oud
Lime Butterfly

De resultaten zijn gepubliceerd van een vier jaar durend onderzoek naar de verschillende vlindersoorten op St. Eustatius gedurende de wintermaanden in 2009-2012. Dit project gaf nieuw inzicht in de vlinders van Caribisch..


Lees verder 12 mei 2020   3 jaar oud
Waterdiertjes vangen

Het gaat niet zo goed met de kwaliteit van veel wateren in Nederland , en er is maar weinig bekend over de kwaliteit in kleine wateren binnen en buiten de bebouwde kom. Help mee om de waterkwaliteit bij jou in de buurt in beeld te..


Lees verder 22 april 2020   3 jaar oud
Edelherten. bron: Natuur in Nederland, 5de druk, Frank Berendse

Uit een nieuw onderzoek in opdracht van de provincie Flevoland blijkt dat het hoge aantal grote grazers in de Oostvaardersplassen tot grote ecologische schade heeft geleid. Tussen 1997 en 2016 zijn in het droge deel van het gebied..


Lees verder 3 februari 2020   4 jaar oud
Slanke sleutelbloem in Beek bij Nijmegen

Ondanks de vele inspanningen om de Nederlandse bossen te herstellen, keren vele kenmerkende bossoorten niet terug. Om de terugkeer van (zeldzame) bosplanten mogelijk te maken, werken Bosgroep Zuid Nederland, Unie van Bosgroepen en..


Lees verder 28 januari 2020   4 jaar oud
Een natuurlijkere toekomst voor Nederland in 2120

Over honderd jaar is Nederland een land met groene steden, een circulaire landbouw, en is er meer ruimte voor bos, water en moeras. Zo’n klimaatbestendig Nederland is niet alleen wenselijk, maar ook mogelijk, zeggen de Wageningse..


Lees verder 17 december 2019   4 jaar oud
Ambrosia bloem

De pollenconcentratie van gras en bijvoet is sterk teruggelopen. Daarmee is het reguliere hooikoortsseizoen zo goed als voorbij. De huidige zeer hoge temperaturen zijn echter ideaal voor alsemambrosia. Alsemambrosia komt nu pas in..


Lees verder 25 augustus 2019   4 jaar oud

Archief