Natuurberichten

Uitgever: De Natuurkalender

De Natuurkalender is een samenwerkingsverband dat zich richt op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich voordoen in de natuur. Daarnaast richt het programma zich op het ontwikkelen van methoden en technieken waarmee de samenleving zich kan aanpassen aan of in kan spelen op veranderingen in de natuur.

Pagina 59 van 72 - 716 Resultaten

Cabomba

De cambomba of waterwaaier is een waterplant die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt. De plant wordt veel als aquariumplant gebruikt en sinds 1986 is hij voor het eerst in het Nederlandse oppervlaktewater aangetroffen. In..


Lees verder 1 mei 2009   14 jaar oud
Bloei pinksterbloem detailopname. Foto: Joost uit ten Bogaard. Beschikbaar gesteld aan de Natuurkalender

Na de trage start van de natuur als gevolg van de koude winter trok de ontwikkeling van planten de afgelopen weken een flinke sprint. Inmiddels is de achterstand grotendeels ingelopen en ten opzichte van dertig jaar geleden ligt..


Lees verder 29 april 2009   14 jaar oud

Alle gezenderde kolganzen die door de Natuurkalender gevolgd worden, zijn aan hun reis naar hun broedgebied begonnen. Gans Cas vloog in één keer van Nederland naar Oost Polen: een afstand van ruim 1000 kilometer hemelsbreed! Nu..


Lees verder 25 april 2009   14 jaar oud
Eikenprocessierups L2 uitsnede

Afgelopen weekend bereikten de eikenprocessierupsen het tweede larvale stadium. Ze hebben zich na het uitkomen uit het ei in de eerste week van april nu voor de eerste keer verveld. In totaal ondergaan de rupsen vijf vervellingen...


Lees verder 21 april 2009   14 jaar oud
Bloei vossenstaart gras detail

Na het extreem warme begin van april komen op steeds meer plaatsen de eerste grassen zeer snel in bloei. Voor veel hooikoortspatiënten breekt daarmee het hooikoortsseizoen aan. Voor anderen loopt het berkenpollenseizoen helaas..


Lees verder 19 april 2009   14 jaar oud
Appelbloesem. Foto: Wouter Hagens, GNU-licentie

De Betuwe staat volop in bloei! Kers en peer bloeien volop en ook de appelbomen staan op het punt te gaan bloeien. Frans van Brandenburg, Vakgroepvoorzitter Fruitteelt van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) vertelt erg..


Lees verder 18 april 2009   14 jaar oud
berk_bloei_AJH_van_vliet

Afgelopen week werden de eerste berkenpollen gevonden door de pollentelstations van het LUMC in Leiden en het Elkerliek ziekenhuis in Helmond. Net als vorig jaar is dit iets later dan gemiddeld. Na hazelaar en els is de berk de..


Lees verder 10 april 2009   14 jaar oud
Eikenprocessierups

Op 6 april werden de eerste eikenprocessierupsjes aangetroffen op bomen in Sittard-Geleen. Twee dagen later kwamen in Wapserveen de eipakketjes die ‘geoogst’ waren van bomen uit Gemert uit. De ‘koude’ winter lijkt geen nadelig..


Lees verder 10 april 2009   14 jaar oud
Dotterbloem (gewone) - Bloei (foto: Natuurkalender Handleiding)

Het is eindelijk echt lente. De temperaturen komen rond de vijftien graden Celsius en we kunnen van het zonnetje genieten. Ook de planten en dieren profiteren van het lenteweer. Op 1 maart meldden we dat de natuur nog anderhalve..


Lees verder 5 april 2009   14 jaar oud
Paardenkastanje jong blad en bloemknop wikipedia, public domain

Sinds twee weken worden de eerste witte paardenkastanjes met blaadjes gezien. De tweede helft van maart is ook de periode waarin paardenkastanjes normaalgesproken hun bladeren ontplooien...


Lees verder 3 april 2009   14 jaar oud

Archief