Natuurberichten

Uitgever: Wageningen University

Pagina 20 van 45 - 444 Resultaten

Bosanemoon

Uit een nieuwe ruimtelijke analyse van 13 jaar Natuurkalenderwaarnemingen van bloei en bladontplooiing blijkt dat de waarnemingen betrouwbaar zijn. Ze kunnen dus goed gebruikt worden om het effect van klimaatverandering op natuur..


Lees verder 12 januari 2019   5 jaar oud
Culex pipiens, Huissteekmug

In 2018 is bij 1503 mensen in de Europese Unie Westnijlkoorts vastgesteld. Daarvan zijn er 181 overleden. Deze aantallen liggen ver boven die van de voorgaande jaren. Het uitbraakseizoen duurde ook langer dan voorheen. Het virus..


Lees verder 9 januari 2019   5 jaar oud
Witte paardenkastanje op rotonde Laan der Verenigde Naties Ede op 31 december 2018

De effecten van de droogte zijn nog steeds zichtbaar in de Nederlandse natuur. Een witte paardenkastanje op een rotonde in Ede verloor gedurende de droogte alle bladeren. Na de regenval liep de boom weer helemaal uit en, nog..


Lees verder 1 januari 2019   5 jaar oud
Hagedis en kikker met witte achtergrond

Onlangs vroegen we de lezers van Nature Today om mee te doen aan een onderzoek naar het effect van beeldmateriaal op de herkenning van amfibieën en reptielen. Ruim 1500 mensen namen hieraan deel. Ze gaven het vaakst een amfibie of..


Lees verder 30 december 2018   5 jaar oud
https://www.growapp.today/#/?activePhoto=27484&activePhotoSet=27484&fullScreen=true

Met de GrowApp maken steeds meer mensen timelapse-video’s van de continu veranderende natuur in hun directe omgeving. In Nederland en België werden dit jaar op bijna 4000 locaties foto’s gemaakt van de wisselende seizoenen. Met de..


Lees verder 29 december 2018   5 jaar oud
Bloeiende hazelaar in Wageningen op 19 december 2018

Door de (zeer) hoge temperaturen in de afgelopen maanden zijn de afgelopen dagen al de eerste hazelaars en elzen in bloei gekomen. Met de aanhoudende hoge temperaturen zullen mensen die gevoelig zijn voor hazelaar- en/of..


Lees verder 22 december 2018   5 jaar oud
Soepschildpad bij Bonaire

Met nieuwe strategieën is het tanende voortplantingssucces van zeeschildpadden als gevolg van klimaatopwarming drastisch te verbeteren. Dat blijkt uit experimenten, uitgevoerd in het St. Eustatius Marine Park in Caribisch..


Lees verder 11 december 2018   5 jaar oud
Lenteverschijnselen in de herfst bij een witte paardenkastanje op een rotonde in Ede

Weer is het extreem warm. Hoe gaat de natuur dit keer reageren? De eerste voorlenteverschijnselen kunnen elk moment zichtbaar worden zoals de eerste bloeiende hazelaars. Ondertussen wil een witte paardenkastanje die nog in..


Lees verder 3 december 2018   5 jaar oud
Amazoneregenwoud

Het Amazonewoud past zich aan, maar kan de klimaatverandering niet bijhouden. Dat concludeert een team van ruim honderd wetenschappers, waaronder Pieter Zuidema van Wageningen Universiteit, in een publicatie in het..


Lees verder 16 november 2018   5 jaar oud
Stappersven in de sneeuw

Ooit, toen wij nog jong waren, was Europa ’s winters bedekt met dikke lagen sneeuw. Klimaatverandering dreigt de daarmee samenhangende sneeuwpret echter te bederven. Dat blijkt uit een studie van Adrià Fontrodona Bach, MSc-student..


Lees verder 14 november 2018   5 jaar oud

Archief