Natuurberichten

Uitgever: Provincie Gelderland

Gelderland heeft veel natuur. De provincie zorgt ervoor dat onze omgeving rijk aan natuur blíjft en dat iedereen daarvan kan genieten.

Pagina 8 van 16 - 151 Resultaten

Schapen

De één is dolenthousiast over de komst van de wolf, de ander ziet hem het liefst snel weer vertrekken. Overlastvrij is de situatie in ieder geval niet: Veluwse wolven doden soms schapen of geiten en dat vraagt veel van veehouders...


Lees verder 24 juli 2020   3 jaar oud
Beekbergerwoud pilot kruidenrijk grasland

In de provincie Gelderland zijn 10.000 hectaren natuurgrond aangewezen als kruiden- en faunarijk grasland. Helaas zien we dat de kwaliteit van deze graslanden op veel plekken achterblijft. Een grootschalige pilot geeft hoopvolle..


Lees verder 10 juli 2020   3 jaar oud
oranjetipje

De natte bossen en bloemrijke graslanden moeten zich nog verder ontwikkelen, maar al een jaar na oplevering staan de eerste ratelaars er in Leidsche Hoeven prachtig bij. Het gebied bij Tricht (Geldermalsen) ging onder regie van..


Lees verder 26 juni 2020   3 jaar oud
Watercrassula

In het bestek van enkele jaren heeft watercrassula zich ontwikkeld van een onbekend plantje tot een nachtmerrie voor menig terreinbeheerder. Hoe kan je het beste omgaan met watercrassula bij het natuurbeheer en bij de inrichting..


Lees verder 12 juni 2020   3 jaar oud

De knautiabij en de knautiawespbij staan op de Rode Lijst van bedreigde soorten. Ongeveer 25 procent van de Nederlandse populatie komt voor in het Gelderse rivierengebied. De provincie Gelderland neemt daarom extra maatregelen om..


Lees verder 29 mei 2020   3 jaar oud
) In totaal zijn bijna dertig nestkasten ingegraven om tapuiten te verleiden weer op de Veluwe te komen broeden (alternatief)

Op verschillende plekken op de Veluwe zijn dit voorjaar nestkasten voor de tapuit ingegraven. De tapuit is een zeldzame vogelsoort, die sinds zeker twee jaar niet meer broedt op de Veluwe, maar er wel nog doorheen trekt. Provincie..


Lees verder 15 mei 2020   3 jaar oud
Draadgentiaan

De natuurontwikkeling in het Wisselse Veen heeft al vele bijzondere soorten opgeleverd: van broedvogels tot dagvlinders, en van vaatplanten tot mossen. Sommige daarvan vallen door hun felle kleuren op, zoals Moeraskartelblad,..


Lees verder 1 mei 2020   3 jaar oud
Thaumetopoea processionea. Eikenprocessierups

Bij de bestrijding van de eikenprocessierups doden de biologische en chemische middelen ook de rupsen van andere, vaak beschermde vlindersoorten. De provincie Gelderland heeft De Vlinderstichting gevraagd een beheerkaart te maken..


Lees verder 17 april 2020   3 jaar oud

De migratie van rivierprik door het Apeldoorns Kanaal en de Grift is afgelopen winter onderzocht. Aan de hand van in totaal 95 gezenderde rivierprikken is gekeken waar zich migratieknelpunten bevinden en in hoeverre deze barrières..


Lees verder 8 april 2020   3 jaar oud
Het opnemen van een vegetatie met buntgras en korstmossen

De provincie Gelderland meet hoe het gaat met de Gelderse natuur. Dat is nodig om verantwoording af te leggen over uitgegeven geld en gevoerd beleid. Op de website van de provincie staat nu een uitgebreid overzicht dat inzicht te..


Lees verder 3 april 2020   3 jaar oud

Archief