Natuurberichten

Uitgever: FLORON

FLORistisch Onderzoek Nederland (FLORON) is de soortenbeschermingsorganisatie die zich inzet voor verspreidingsonderzoek naar en bescherming van de wilde planten in Nederland. Samen met honderden vrijwilligers zetten wij de Nederlandse flora op de kaart.

Pagina 39 van 55 - 541 Resultaten

Gewone eikvaren in Ulmus minor op de Recht Boomsloot te Amsterdam

Uit onderzoek in de Amsterdamse binnenstad blijkt dat verrassend veel Iepen begroeid zijn met Gewone eikvaren. Er lijkt sprake van een toename in de laatste jaren. Vooral Iepen aan de grachtenkant zijn bij Eikvarens in trek...


Lees verder 27 juni 2010   13 jaar oud

Elk jaar leidt het weer tot veel verontrusting en verbazing: de grijze spinseldekens van Stippelmotten. Ook in 2010 was het massaal raak, maar vanaf vandaag moet het weer goed komen: Sint-Jan brengt fris groen aan de kaalgevreten..


Lees verder 24 juni 2010   13 jaar oud

Boterbloemen. Wie kent ze niet? Ze staan al weken volop in bloei en behoren tot de weinige soorten die veel Nederlanders nog wel bij naam kennen. Dat er verschillende boterbloemen zijn is al bij minder mensen bekend. Laat staan..


Lees verder 21 juni 2010   13 jaar oud

Bij kwetsbare planten denken we al snel aan kleine, fragiele soorten en bij bedreigde planten aan bijzonderheden uit het tropisch regenwoud. Maar bedreigde en kwetsbare planten zoals vermeld op Rode Lijsten zijn er in alle soorten..


Lees verder 17 juni 2010   13 jaar oud
Frans walstro - Alkmaar

We kennen allemaal de alarmerende berichten over de achteruitgang van onze flora. Deze is zeker gaande, en we moeten ons ook zeker zorgen maken over ons natuurlijke erfgoed. Maar wist u ook dat er in Nederland jaarlijks meer..


Lees verder 14 juni 2010   13 jaar oud

Met een uitgebreid onderzoek naar muurplanten in Gelderland zijn de afgelopen jaren veel nieuwe vindplaatsen van zeldzame planten boven water gekomen. Letterlijk, want voor het eerst is ook consequent gekeken naar een opmerkelijke..


Lees verder 10 juni 2010   13 jaar oud
Melkviooltje (var lacteoides)

Promotieonderzoek aan de Universiteit Leiden toont aan dat een afwijkende, en alleen in Nederland voorkomende, vorm van het Melkviooltje als aparte variëteit beschouwd moet worden. De taxonomische status van (onder)soort zit er..


Lees verder 7 juni 2010   13 jaar oud
Madeliefje met groeiafwijking

Een mailbericht van Terschelling met een opmerkelijke plantenvondst. Dat kan wat zijn zou je zeggen, want de wadden zijn botanische pareltjes. Maar het pakt wat anders uit: geen bijzondere soort, wel een aparte verschijning: een..


Lees verder 3 juni 2010   13 jaar oud
Gelobde maanvaren

Door enkele meldingen van grote populaties van Gelobde maanvaren lijkt 2010 een goed maanvarenjaar te worden. Toch wil dat nog niet meteen zeggen dat het overal goed gaat met de Maanvaren. Het is nogal een ‘springerig’ type...


Lees verder 31 mei 2010   13 jaar oud

Het Stenen Hoofd in Amsterdam is rijk aan bijzondere varens. Deze botanische rijkdom is met een vondst van Muurnavel verder toegenomen. Het is de tweede vondst van deze soort in Nederland...


Lees verder 27 mei 2010   13 jaar oud

Archief