Natuurberichten

Uitgever: FLORON

FLORistisch Onderzoek Nederland (FLORON) is de soortenbeschermingsorganisatie die zich inzet voor verspreidingsonderzoek naar en bescherming van de wilde planten in Nederland. Samen met honderden vrijwilligers zetten wij de Nederlandse flora op de kaart.

Pagina 40 van 55 - 541 Resultaten

Beuk (kiemplant)

Lammetjes in de wei en fleurige bolgewassen. Zo wordt het voorjaar veelal weergegeven. Maar ook minder opvallende soorten maken in dit jaargetijde een start. Zo zijn al wekenlang overal kiemplanten van bomen te vinden. Je moet het..


Lees verder 24 mei 2010   13 jaar oud
Bleke schubwortel (Lathraea squamria)

Bleke schubwortel. Het is ook een mooie scheldnaam, maar in de eerste plaats een bijzondere plant. Weinigen zullen hem in Nederland gezien hebben, want deze parasiet is een zeldzaam baasje dat bovendien alleen in het voorjaar te..


Lees verder 20 mei 2010   13 jaar oud
Vleeskleurige orchis

Nederlandse biotopen kennen vaak heel kenmerkende soorten planten. Lamsoor op schorren, blauwe zeedistel aan de zeereep en eenbes in de hellingbossen van Zuid-limburg zijn enkele voorbeelden. Als die planten ergens groeien weet je..


Lees verder 17 mei 2010   13 jaar oud
Witte ganzerik

Soms worden planten ver van huis gevonden. Voor floristen een puzzel om op te lossen: hoe komt deze soort hier terecht en waarom houdt de soort het hier vol? Deze vragen kwamen dan ook naar boven bij Adrienne Lemaire en mijzelf..


Lees verder 13 mei 2010   13 jaar oud
Bloem Eenbes

Terwijl in de stad de eerste gierzwaluwen de zomer in ons wakker roepen, kunnen we in hellingbossen nog net even van de uitbundige voorjaarsflora genieten. De fraaie bloem van Eenbes is de kroon op zo’n bezoek, nu het voorjaar..


Lees verder 5 mei 2010   13 jaar oud
populierenkatjes in het water

Terwijl de natuur nog met veel droogte kampt, ziet het buiten rood van de verzopen katjes. Ze zijn nog uit de boom gevallen ook, maar de populieren waar ze vandaan komen malen er niet om. Hun bloeiseizoen zit er alweer op...


Lees verder 3 mei 2010   13 jaar oud
GNU licentie voor vrije documentatie

Je kunt je kleur maar mee hebben. Met de Roggelelie, vroeger ook wel Oranjelelie genoemd, zit dat wel goed. Deze, bij ons in het wild vrijwel uitgestorven, akkerplant mag zich al jaren in Koninklijke belangstelling verheugen...


Lees verder 30 april 2010   13 jaar oud
Gewone dotterbloem

Niet alleen in de benedenlopen van Elbe en Schelde komt de Spindotterbloem voor. Ook in de benedenloop van Lek, Rijn en Maas treffen we deze fraaie, geelbloeiende oeverplant aan. Sterker nog, een aanzienlijk deel van de..


Lees verder 26 april 2010   13 jaar oud
Deens lepelblad

Waren we de afgelopen dagen in de ban van stagnerend vliegverkeer, een paar maanden terug hield vooral het autoverkeer ons bezig. In het barre winterweer strooide men er lustig op los tot de zoutschaarste het nieuws beheerste. Al..


Lees verder 22 april 2010   13 jaar oud

Eerder dit jaar hebben we in diverse natuurberichten gekeken naar verschillende levensvormen van planten: hoe passen zij zich aan de moeilijke periode in de jaarcyclus aan? Allerlei hydrofyten, waterplanten, duiken letterlijk weer..


Lees verder 19 april 2010   14 jaar oud

Archief