Natuurberichten

Uitgever: Stichting ANEMOON

Stichting ANEMOON (ANalyse Educatie en Marien Oecologisch ONderzoek) is een organisatie voor vrijwilligers onderzoek in het mariene milieu.

Pagina 24 van 44 - 440 Resultaten

Japanse zeepissebed

Het eerste exemplaar van de Japanse zeepissebed Ianiropsis serricaudis is al in 2000 door Marco Faasse in onze kustwateren aangetroffen. Het heeft echter tot 2015 geduurd voor we met zekerheid wisten dat het deze soort betreft...


Lees verder 17 januari 2016   8 jaar oud
Fossiele Breedgeribde linksdraaiende noordhoren van Ameland

Strandjutters op de noordelijke Waddeneilanden vinden soms zeer bijzondere schelpen. Ze zijn relatief groot, bruin of zwart en in tegenstelling tot andere schelpen niet rechts- maar linksdraaiend en zeer zeldzaam. Wat deze..


Lees verder 3 januari 2016   8 jaar oud
Massale infectie van het zeenijntje Doridicola agilis op een Blauwtipje (zeenaaktslak)

Vrijwilligers van Stichting ANEMOON vinden steeds meer zeenijntjes op diverse soorten zeedieren. Het zijn kleine parasieten die in een dertigtal soorten in onze kustwateren voorkomen. Per soort leven ze op, in en van specifieke..


Lees verder 20 december 2015   8 jaar oud
Jonge Snoltolf van ruim 10 centimeter lengte in de Oosterschelde

In november worden zelden waarnemingen van Snotolven door sportduikers gemeld. Vooral rond deze tijd komen ze in de meest oostelijke Oosterschelde zeer zelden voor. Recent werden echter tientallen Snotolven gezien op de Plaat van..


Lees verder 6 december 2015   8 jaar oud
Dagpauwoog in gras

In de afgelopen zeven jaar is Natuurbericht.nl uitgegroeid tot een gerenommeerd platform waar biologen van meer dan 15 organisaties dagelijks berichten over actuele ontwikkelingen in de Nederlandse natuur publiceren. Natuurbericht..


Lees verder 26 november 2015   8 jaar oud

In oktober heeft een sportduiker in de Oosterschelde, na jaren van afwezigheid, weer een exemplaar van de spons Suberitus virgultosus aangetroffen. In de Zeeuwse Delta wordt deze spons zeer zelden waargenomen...


Lees verder 22 november 2015   8 jaar oud

De omschakeling naar de wintertijd, dalende temperaturen, het vallen van de bladeren, het vertrek van trekvogels naar het zuiden: het zijn allemaal jaarlijks terugkerende fenomenen die de komst van de winter aankondigen. In het..


Lees verder 8 november 2015   8 jaar oud

De Gekraagde vlokslak, een zeenaaktslak, wordt pas vanaf eind 2012 in onze kustwateren aangetroffen. Nog geen drie jaar later wordt de soort al op veel duiklocaties in bijna de gehele Oosterschelde aangetroffen. En er zitten er..


Lees verder 25 oktober 2015   8 jaar oud

Denkend aan Holland… en onze kusten zien we geen natuurlijke rotsen uit de zee oprijzen. Met onze zandstranden en zanderige zeebodem verwacht je hier dan ook geen weekdieren met de niets verhullende naam rotsboorders. Toch komen..


Lees verder 11 oktober 2015   8 jaar oud

De herfst is nog maar net begonnen, maar we kunnen nu al voor veel soorten de balans opmaken van de waarnemingen in 2015. Voor het zoute water en met name de Zeeuwse Delta, springen de beide soorten porceleinkrabbetjes er..


Lees verder 27 september 2015   8 jaar oud

Archief