Natuurberichten

Uitgever: Stichting ANEMOON

Stichting ANEMOON (ANalyse Educatie en Marien Oecologisch ONderzoek) is een organisatie voor vrijwilligers onderzoek in het mariene milieu.

Pagina 25 van 44 - 437 Resultaten

In juli 2015 is weer een Kortsnuitzeepaardje in de Oosterschelde aangetroffen

Op 22 juli 2015 troffen sportduikers een Kortsnuitzeepaardje aan in de Oosterschelde. In het verleden waren waarnemingen, van wat voor sportduikers wellicht de meest populaire Nederlandse vis is, zeer zeldzaam. Jaren konden..


Lees verder 2 augustus 2015   8 jaar oud
De zeer giftige en exotische Snoerworm Cephalothrix simula is in 2012 voor het eerst op de Nederlandse kust aangetroffen.

Recent is een nieuwe snoerworm voor Nederland beschreven in wetenschappelijk tijdschrift Marine Biodiversity Records. Deze nieuwe snoerworm Cephalothrix simula is al in 2012 voor het eerst in de Oosterschelde verzameld...


Lees verder 19 juli 2015   8 jaar oud
Veelstippige kroonslak uit de Nederlandse Noordzee 2011

Regelmatig wordt op Natuurbericht.nl een nieuwe Nederlandse soort gemeld. Deze keer wordt echter een soort zeenaaktslak definitief van de Nederlandse faunalijst geschrapt. Er heeft altijd al twijfel bestaan over de mogelijke..


Lees verder 5 juli 2015   8 jaar oud
Het Goudstipje is, met eikapsels, in juni 2015 voor de tweede keer bij het 't Horntje, Texel, door sportduikende biologen waargenomen.

Begin juni 2015 vonden sportduikende biologen bij 't Horntje op Texel twee exemplaren van het voor de Nederlandse kust zeer zeldzame Goudstipje, om vervolgens ook de eerste bevestigde waarneming van de Groene wierslak voor deze..


Lees verder 21 juni 2015   8 jaar oud
Het grind op de Klaverbank vormt een natuurlijk ecosysteem waarop Dodemansduim, ons enige koraal, massaal op groeit

Waarom verdient de Klaverbank het predicaat “De laatste wildernis van Nederland”? In bijna alle Nederlandse natuurgebieden is de invloed van de mens bepalend voor de aanwezige soorten planten en dieren. Oerbossen hebben we niet..


Lees verder 7 juni 2015   8 jaar oud
Gnathia dentata, een nieuw soort zeediertje voor de Nederlandse kust.

Tijdens de Greenpeace campagne voor de bescherming van de Klaverbank van 2 tot en met 10 mei 2015 hebben sportduikers en een medewerker van de vrijwilligersorganisatie Stichting ANEMOON, onderzoek gedaan naar de soortenrijkdom van..


Lees verder 24 mei 2015   8 jaar oud
Brokkelsterren bedekken lokaal massaal de Oosterschelde bodem en verdringen daar andere soorten zeedieren.

Brokkelsterren overwoekeren lokaal de Oosterschelde-bodem. Deze autochtone zeedieren komen normaal gesproken al algemeen voor in de gehele Oosterschelde, maar door het uitblijven van strenge winters komen ze nu op een aantal..


Lees verder 10 mei 2015   8 jaar oud
Strandgapers van de West-Europese kust behoren tot dezelfde soort waarin op de Amerikaanse noordoostkust een besmettelijke vorm van kanker is aangetoond.

In een recente uitgave van het wetenschappelijk tijdschrift Cell hebben Amerikaanse en Canadese onderzoekers aangetoond dat bepaalde leukemie-achtige kankercellen bij weekdieren overdraagbaar zijn van een individu naar anderen...


Lees verder 26 april 2015   8 jaar oud
Slanke rolsprietslak-PHvanBragt01

De afgelopen maand zijn door sportduikers meerdere Slanke rolsprietslakken aangetroffen in het Grevelingenmeer bij Dreischor. Dat is opmerkelijk want dit weekdier is net als veel andere zeenaaktslakken gevoelig voor de lage..


Lees verder 12 april 2015   8 jaar oud
De kop van een larve van de Japanse dansmug, aangetroffen in de haven van Harlingen.

De Japanse dansmug wordt sinds 1963 in de Noordwest-Europese kustwateren aangetroffen. Dit insect, dat oorspronkelijk uit het gebied van Japan en Hawaii komt is een onopvallende maar zeker ook interessante nieuwkomer op onze kust...


Lees verder 29 maart 2015   8 jaar oud

Archief