Natuurberichten

Uitgever: Stichting ANEMOON

Stichting ANEMOON (ANalyse Educatie en Marien Oecologisch ONderzoek) is een organisatie voor vrijwilligers onderzoek in het mariene milieu.

Pagina 30 van 44 - 440 Resultaten

Veranderlijke steurgarnaal in nachtkleed

De Veranderlijke steurgarnaal is een kleine en onopvallende garnaal die overal langs onze kust te vinden is. Hij is vooral onopvallend omdat hij in staat is zijn lichaamskleur aan te passen aan de ondergrond waar hij zich op dat..


Lees verder 13 oktober 2013   10 jaar oud
Detail opname van de kop van een Zager, Grevelingenmeer

De Zager is een forse borstelworm die momenteel algemeen langs de Nederlandse en Noordwest-Europese kust voorkomt. Biologen discussiëren al jaren over de vraag of het, voor dit gebied, een autochtone soort is of dat het mogelijk..


Lees verder 29 september 2013   10 jaar oud
Groot zeegras in Veerse meer, 2005

Ongeveer een maand geleden heeft een Belgische sportduikster in de buurt van Zierikzee, in de Oosterschelde, twee exemplaren van het Groot zeegras aangetroffen. Deze zaadplant wordt in Nederland ernstig bedreigd, is zeldzaam en..


Lees verder 15 september 2013   10 jaar oud
Filippijnse tapijtschelp in de Oosterschelde

In 2008 werd de Filippijnse tapijtschelp voor het eerst levend in de Nederlandse kustwateren aangetroffen. In een korte periode heeft deze eetbare soort zich in de Oosterschelde zeer sterk uitgebreid. Er wordt nu zelfs al..


Lees verder 1 september 2013   10 jaar oud
Na de strenge winter opmerkelijk veel waarnemingen van de Noordelijke knuppelslak

Het voorjaar en de zomer zijn bij uitstek het seizoen om in de Nederlandse kustwateren te speuren naar Zeenaaktslakken. Voor veel sportduikers zijn het de pareltjes onder de weekdieren. Kleurrijk en fotogeniek zijn het tevens..


Lees verder 18 augustus 2013   10 jaar oud
Levenloze bodem van het Grevelingenmeer op 18 meter diepte, juli, 2013

Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen: als in het voorjaar het oppervlaktewater begint op te warmen, ontstaan er in stilstaande wateren zogenaamde thermoclines, ook wel spronglagen genoemd. Omdat zuurstof slecht door een..


Lees verder 4 augustus 2013   10 jaar oud
Japanse stekelhoorn in de Oosterschelde

Vier samen met Stichting ANEMOON het vijfjarig bestaan van Natuurbericht.nl. Doneer tenminste € 20 en win een excursie: maak kennis met de Nederlandse biodiversiteit op de laagwaterlijn langs de Oosterschelde. Vanaf maart 2008..


Lees verder 21 juli 2013   10 jaar oud
Opmerkelijk veel waarnemingen van Harnasmannetjes in de eerste helft van 2013.

Waar denk jij aan bij het woord “Harnasmannetje”? Wellicht een stevige kever of een gepantserde hagedis? Dan heb je het mis. Het Harnasmannetje is een kleine maar bijzonder fraaie vissoort die op onze kust aanwezig is. In..


Lees verder 7 juli 2013   10 jaar oud
Japanse stekelhoorn in de Oosterschelde

Sinds 2007 wordt in de westelijke Oosterschelde de Japanse stekelhoorn aangetroffen. Het is een roofslak die oorspronkelijk uit Oost-Azië afkomstig is. Het heeft oesters, mosselen en andere tweekleppige weekdieren op de menukaart..


Lees verder 23 juni 2013   10 jaar oud
Met een maand vertraging zijn de Zeekatten dit voorjaar in de Oosterschelde gearriveerd

Een jaarlijks terugkerend natuurspektakel in onze Zeeuwse Delta is de paaitrek van de Zeekat. Veel sportduikers hebben maanden uitgekeken naar dit bijzondere natuurfenomeen. Door de langdurige winter en het slechts langzaam..


Lees verder 9 juni 2013   10 jaar oud

Archief