Natuurberichten

Uitgever: Stichting ANEMOON

Stichting ANEMOON (ANalyse Educatie en Marien Oecologisch ONderzoek) is een organisatie voor vrijwilligers onderzoek in het mariene milieu.

Pagina 36 van 44 - 437 Resultaten

Bretelletjes in Haven van Burghsluis

Sinds 2007, en zeer waarschijnlijk zelfs al een paar jaar eerder, heeft het Bretelletje zich massaal gevestigd in de jachthaven van Burghsluis. Hij komt er al jaren in enorme aantallen voor. En omdat hij er zo massaal voorkomt is..


Lees verder 30 mei 2011   12 jaar oud
Sierlijke slibanemoon

Afgelopen weken zijn in korte tijd een flink aantal bijzondere waarnemingen voor het Grevelingenmeer gemeld. Het betreft de Plompe knuppelslak, Boompjesslak, Sierlijke slibanemoon, Ringsprietgarnaal en de worm Ophiodromus..


Lees verder 15 mei 2011   12 jaar oud
Het Sepia seizoen is weer begonnen

Met het opwarmen van het zeewater in het voorjaar komt onvermijdelijk voor veel sportduikers het hoogtepunt van het duikseizoen weer in zicht: de jaarlijkse trek van de tweejarige Sepia’s, of tienarmige zeekatten, vanuit de..


Lees verder 1 mei 2011   12 jaar oud
Gewone garnaal

Wat hebben de kernramp van 25 jaar geleden in Tsjernobyl, de recente olieramp in de Golf van Mexico, de nucleaire gevolgen van de aardbeving in Japan en de tijdelijke stop van de garnalenvangst op de Nederlandse kust met elkaar..


Lees verder 28 april 2011   12 jaar oud
Millennium wratslak is slachtoffer geworden van koude winters

Vanaf het midden van de negentiger jaren tot 2009 hebben we zeer milde winters gehad. In die periode zijn diverse Zuidwest-Europese zeedieren langzaam naar het noorden opgerukt en hebben zij zich voor het eerst op onze kust..


Lees verder 17 april 2011   12 jaar oud
Zeeester met voortplantingsgedrag 2011

Langs onze kust, onder de golven van het zoute water, zijn op ieder moment van het jaar diersoorten aan te treffen die zich aan het voortplanten zijn. Maar net als bij heel veel landgebonden dieren, is de lente bij uitstek het..


Lees verder 2 april 2011   12 jaar oud
Einest van Gewone zeedonderpad

Niets menselijks is het dierenrijk vreemd. Dit is een uitdrukking die we vaak kunnen toepassen als we in de natuur gedrag zien dat bij de mens ook voorkomt. Hoewel ik zelf polygamie niet wil promoten weet ik dat op onze aardbol..


Lees verder 20 maart 2011   13 jaar oud
Mannetje Snotolf in paaikleed

In deze periode hebben grote aantallen snotolven hun onderkomen gezocht in de Oosterschelde. Als eerste zijn de mannetjes gearriveerd. Zij zoeken een strategische nestlocatie en poetsen dit plekje schoon. Vervolgens krijgen ze een..


Lees verder 6 maart 2011   13 jaar oud
Eitjes van diverse zeevissen in de lente

Vandaag, 1 maart, begint de meteorologische lente. Het eerste kievitsei is nog niet gevonden. De eerste plantjes tonen slechts schuchter hun eerste frisse voorjaarsblaadjes boven de grond. Buiten is het koud en guur. Het valt niet..


Lees verder 1 maart 2011   13 jaar oud
Detail opname van Gele wratspons in Oosterschelde

In de Oosterschelde komt sinds ruim tien jaar een opvallende spons voor. Hij kan tot enorme afmetingen uitgroeien en overwoekert op veel plaatsen de bodem van de Oosterschelde. Behalve in de Oosterschelde was hij sinds 1996 ook en..


Lees verder 21 februari 2011   13 jaar oud

Archief