Natuurberichten

Uitgever: Stichting ANEMOON

Stichting ANEMOON (ANalyse Educatie en Marien Oecologisch ONderzoek) is een organisatie voor vrijwilligers onderzoek in het mariene milieu.

Pagina 9 van 44 - 440 Resultaten

Recent is tijdens een wrakduik op de Bruine Bank een nieuwe soort kolonievormende zakpijp gevonden voor de Nederlandse wateren. De deftige naam voor deze roze klomp van buisjes is Morchellium argus, een Nederlandse naam ontbreekt..


Lees verder 14 november 2021   2 jaar oud

Vorige week zaterdag spoelden na een storm veel zeedieren aan op onze stranden. De deelnemers van de Strandspeurdag bij Hoek van Holland geloofden hun ogen niet! Nooit eerder zagen ze zoveel soorten die anders onder de zeespiegel..


Lees verder 31 oktober 2021   2 jaar oud

Op televisie zie je vaak sterren voorbijkomen. 'Koken met sterren', 'Sterren op het doek' en 'Ranking the Stars'; overal sterren (beroemdheden). Leuke presentatoren winnen de Televizier-ster en hoe je met één tot vijf sterren de..


Lees verder 17 oktober 2021   2 jaar oud

Harlekijnslakken zijn zeenaaktslakken. De kopuitsteeksels doen denken aan die op een harlekijnsmuts, vandaar de naam. Uit ons gebied waren twee soorten bekend. In 2014 werd een derde familielid ontdekt in onze Noordzee. Onlangs..


Lees verder 3 oktober 2021   2 jaar oud
Schol

De Grevelingen is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse delta en kent een turbulente geschiedenis. In het meer leven talloze vissoorten: van botervissen tot zeepaardjes. Al deze vissoorten werden recentelijk in kaart..


Lees verder 19 september 2021   2 jaar oud
Links: Ovale poelslak gevonden op het hoofdeiland van de Marker Wadden. Rechts: een van de vele watertjes op het hoofdeiland; ondiep met al dan niet zandige bodem, geschikt voor zoetwaterslakken. De vegetatie rondom is zeker geschikt voor landslakken... alleen zitten die er (nog) niet

Op 28 augustus 2021 werd in het kader van de jaarlijkse 1000-soortendag een inventarisatie uitgevoerd op de Marker Wadden. Er werd onder andere gezocht naar weekdieren: zowel naar zoetwatermossels en -slakken als naar landslakken...


Lees verder 5 september 2021   2 jaar oud

Mosdiertjes zijn een aparte diergroep, net zoals zoogdieren of vogels. Ze zijn vrijwel onbekend, behalve aan de Hollandse en Belgische kust, en na deze zomer ook op de Waddeneilanden. Vooral Ameland kreeg de volle laag;..


Lees verder 22 augustus 2021   2 jaar oud
Ochtendgloren na een natte nacht

Op 14 augustus om 10.00 uur gingen honderd jongeren en experts van de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie en SoortenNL van start om in 24 uur zoveel mogelijk planten en dieren waar te nemen op zoveel mogelijk plekken op..


Lees verder 18 augustus 2021   2 jaar oud

De Nauwe korfslak is een beschermde huisjesslak die landelijk gezien een duidelijke achteruitgang vertoont. In Nederland staat vooral het voorkomen in de hoofdbiotoop (duingebieden) onder druk. Nu en dan worden nog nieuwe..


Lees verder 8 augustus 2021   2 jaar oud
Witgestippelde knotsslak

De Nederlandse soortenlijst is sinds een paar weken weer een soort zeenaaktslak rijker: de Witgestippelde knotsslak. De soort lijkt nog niet door de wetenschap beschreven te zijn. Opmerkelijk genoeg komt hij hier lokaal al massaal..


Lees verder 11 juli 2021   2 jaar oud

Archief