Natuurberichten

Uitgever: Sovon Vogelonderzoek Nederland

Vogels tellen, dat is de kernactiviteit van Sovon Vogelonderzoek Nederland. Met landelijke telprojecten gedurende het hele jaar houden we bij welke soorten vogels waar voorkomen en hoeveel. Onafhankelijkheid, objectiviteit en borging van kwaliteit zijn onze kernwaarden. De resultaten van de tellingen vormen namelijk een belangrijke basis voor het natuurbeleid en -beheer in ons land en worden voor een breed aantal toepassingen gebruikt. Daarnaast zoeken we naar verklaringen van veranderingen middels onderzoek. Waarom gaan vogelsoorten in aantal achteruit of vooruit? Sovon is een non-profit organisatie met een ANBI-status.

Pagina 61 van 73 - 725 Resultaten

gierzwaluw, www.ivnvechtplassen.org

Wellicht weet u het nog wel: die zwoele zomeravonden van juni en juli. Barbecue aan en een rosé binnen handbereik. Toen gierden de gierzwaluwen vrolijk door de straat en als een clubje kwajongens jakkerden ze achter elkaar aan...


Lees verder 11 augustus 2009   14 jaar oud
Orpheusspotvogel gadget, GNU Free Documentation License

In 2007 verscheen de zogenaamde klimaatatlas. Hierin staan voorspellingen over welke vogelsoorten er over 50 tot 100 jaar in ons land verwacht worden en welke soorten waarschijnlijk zullen verdwijnen als de klimaatverandering..


Lees verder 4 augustus 2009   14 jaar oud
putter gadget. www.ivnvechtplassen.nl

MUS? Ik zie u denken. MUS staat voor Meetnet Urbane Soorten en is een nieuw vogeltelproject dat in 2007 gestart is. Het project is speciaal bedoeld om wat beter inzicht te krijgen in stadsvogels. Na drie jaar zijn er enkele leuke..


Lees verder 28 juli 2009   14 jaar oud
Spreeuw gadget, www.ivnvechtplassen.org

Vogelsoorten gaan vooruit, achteruit of stabiliseren zich. Van de meeste soorten is langzamerhand wel zo’n beetje bekend hoe het er voor staat. Maar wist u al dat het met de spreeuw eigenlijk helemaal niet goed gaat in ons land?..


Lees verder 21 juli 2009   14 jaar oud
Scholekster vliegend

Kunt u de slaap niet vatten? Lig er dan niet wakker van… Met deze ontzettende oneliner kreeg Herman Finkers in de jaren’80 en ’90 de lachers op zijn hand. Ik moest er even aan denken toen ik afgelopen nacht wakker schrok van een..


Lees verder 18 juli 2009   14 jaar oud
Cetti's zanger, wikipedia,  GNU Free Documentation License

De cetti’s zanger is een enigszins saai-ogende bruine rietvogel die zich zelden laat zien, maar zich kenbaar maakt door zijn harde, explosieve zang. Het is een heel zeldzame soort die de afgelopen decennia in sommige jaren met..


Lees verder 14 juli 2009   14 jaar oud
Kwartelkoning. Foto: Sergey Yeliseev. Creative Commons Naamsvermelding 2.0 Unported licentie

Ruim twee weken geleden was er de tweede landelijke telling van de kwartelkoning, waarover we al eerder berichtten. De resultaten van de eerste telling die eind mei werd gehouden, worden in de tweede bevestigd, met hoge aantallen..


Lees verder 11 juli 2009   14 jaar oud
Kruisbek mannetjes. Creative Commons Attribution-ShareALike 3.0 Unported. Elaine R. Wilson, www.naturespicsonline.com

Op een groot aantal verschillende plekken in ons land worden ze weer opvallend veel gemeld: kruisbekken. Deze hoofdzakelijk Noord-Europese broedvogel, broedt al erg vroeg in het jaar terwijl het nog hartje winter is. Na hun..


Lees verder 7 juli 2009   14 jaar oud
Porseleinhoenjong gadget

Al een aantal weken geleden meldden we op Natuurbericht.nl dat er in een nieuw natuurontwikkelingsgebied de Groene Jonker bij Zevenhoven (Zuid-Holland) enkele bijzondere vogelsoorten te zien zijn. Er worden onder andere..


Lees verder 2 juli 2009   14 jaar oud
visdief

Het gros van de visdieven is allang weer teruggekeerd naar de Nederlandse broedkolonies. Toch komen er bij SOVON nog steeds meldingen van nieuw aangekomen broedvogels binnen. Dit is opvallend laat en je kunt je afvragen of daar..


Lees verder 30 juni 2009   14 jaar oud

Archief