Natuurberichten

Uitgever: Sovon Vogelonderzoek Nederland

Vogels tellen, dat is de kernactiviteit van Sovon Vogelonderzoek Nederland. Met landelijke telprojecten gedurende het hele jaar houden we bij welke soorten vogels waar voorkomen en hoeveel. Onafhankelijkheid, objectiviteit en borging van kwaliteit zijn onze kernwaarden. De resultaten van de tellingen vormen namelijk een belangrijke basis voor het natuurbeleid en -beheer in ons land en worden voor een breed aantal toepassingen gebruikt. Daarnaast zoeken we naar verklaringen van veranderingen middels onderzoek. Waarom gaan vogelsoorten in aantal achteruit of vooruit? Sovon is een non-profit organisatie met een ANBI-status.

Pagina 65 van 73 - 725 Resultaten

Kievit, GNU Free Documentation License

Hoewel nog enigszins aarzelend en nog niet helemaal vol overgave, zijn de eerste buitelende kieviten zich al weer druk aan het uitsloven. Ieder voorjaar is dat toch wel het teken dat de lentekriebels ook bij de vogels in alle..


Lees verder 5 maart 2009   15 jaar oud
Europese Kraanvogel, Van Wikipedia GNU Licentie

Het is weer kraanvogeltijd! Althans, als u in het oosten van het land woont. Mensen in West-Nederland hebben helaas even pech. De laatste dagen worden er vele honderden kraanvogels gemeld die over het oosten van ons land vliegen..


Lees verder 4 maart 2009   15 jaar oud
Sneeuwuil wikipedia Snowy owl (Bubo scandiacus) From the Quebec government website [2]. All use allowed under the following condition:
These images can be freely used while respecting Quebec's law on flags and symbols:

Al eerder op natuurbericht konden we melden dat er een zeer zeldzame sneeuwuil was gezien op Texel. Deze heeft er vanaf half november 2008 gezeten, maar is nu aan het eilandhoppen geslagen...


Lees verder 25 februari 2009   15 jaar oud
Middelste bonte specht, GNU-licentie voor vrije documentatie

Soorten komen, soorten gaan. De middelste bonte specht is een echte 'komer'. Vanuit het oosten van Europa rukt deze fraaie spechtensoort op en komt op steeds meer plekken op in ons land. Inmiddels heeft hij ook Zuid-Holland..


Lees verder 17 februari 2009   15 jaar oud
Scholekster. Foto: Andreas Trepte, www.photo-natur.de

De scholekster is een van de bekendste weidevogels van ons land. Toch gaat het -stiekem- al een aantal jaar niet zo goed met hem en zijn de aantallen behoorlijk gekelderd. Op 2 en 3 mei 2009 organiseren Vogelbescherming Nederland..


Lees verder 15 februari 2009   15 jaar oud
Heggenmus. Foto: Kelson, GNU-licentie

Op de kalender prijkt rond half februari. De winter is, zeker gevoelsmatig, nog in volle gang, maar toch zijn de eerste geluiden van het aankomende voorjaar reeds te voelen. Zo begin februari zijn het vaak de heggenmussen die het..


Lees verder 13 februari 2009   15 jaar oud
Zwarte roodstaart. Fotograaf: Marek Szczepanek, GNU-licentie

Heel vreemd maar waar: afgelopen nacht zong om twintig voor één een zwarte roodstaart zijn hoogste lied in hartje Nijmegen...


Lees verder 7 februari 2009   15 jaar oud
Sijs, GNU-licentie voor vrije documentatie

Als je mensen spreekt die niet zoveel met de natuur hebben en dus ook niet met vogels, dan hebben ze het altijd over 'sijsjes en drijfsijsjes'. Andere soorten bestaan er in hun ogen niet. Kortom: je hebt vogels in de boom en je..


Lees verder 4 februari 2009   15 jaar oud
zwartkop thumb

Afgelopen weekend werden niet alleen in ons land tuinvogels geturfd, maar ook in Engeland en Finland. In totaal zijn er afgelopen weekend dus miljoenen tuinvogels geteld...


Lees verder 30 januari 2009   15 jaar oud
klapekster klein

Afgelopen weekend 24 en 25 januari werd er voor de tweede keer deze winter door SOVON in samenwerking met www.waarneming.nl een landelijke klapekstertelling gehouden. De vraag is, waar zijn de winterse klapeksters gebleven?..


Lees verder 27 januari 2009   15 jaar oud

Archief