Natuurberichten

Uitgever: EIS Kenniscentrum Insecten

EIS Kenniscentrum Insecten brengt de Nederlandse insecten en andere ongewervelden in kaart.

Pagina 15 van 38 - 374 Resultaten

Klokjesgroefbij, vrouwtje

Slechts twee keer eerder liet de klokjesgroefbij zich in Nederland zien: in 1879 en in 1942. Een vondst van deze soort in 2019 in Zuid-Limburg is dus erg bijzonder. In alle drie de gevallen ging het om eenzame vrouwtjes. Zijn dit..


Lees verder 22 juni 2020   3 jaar oud
Heidehommel foeragerend op wondklaver in Groeve Blom

Na een afwezigheid van 53 jaar is er weer een heidehommel in Zuid-Limburg waargenomen. Deze ernstig bedreigde hommelsoort was tot voor kort alleen nog uit Drenthe bekend...


Lees verder 17 juni 2020   3 jaar oud

Op een doordweekse ochtend zag Bram ter Keurs in zijn achtertuin een zeer grote bij. Het bleek een Virginische houtbij: een Noord-Amerikaanse bijensoort die nooit eerder in ons land gezien is. Ongetwijfeld is deze door menselijk..


Lees verder 12 juni 2020   3 jaar oud
Zwartbuikbehangersbij in Zuid-Limburg

In de afgelopen weken werden maar liefst twee nieuwe bijensoorten voor het eerst in Nederland gevonden. Op 23 april vond Marco Tanis de eerste tweecellige zandbij voor Nederland in de Herbertusbossen in Noord-Brabant. Op 17 mei..


Lees verder 6 juni 2020   3 jaar oud

De insectenbiomassa die beschikbaar is in weilanden is van vitaal belang voor de overleving van weidevogelkuikens. In het project ‘Vitale weidevogelstand’ (2017-2020) is er geëxperimenteerd met een laagdrempelige methode om de..


Lees verder 3 juni 2020   3 jaar oud

De Spaanse stierspin staat op de Europese Habitatrichtlijn van beschermde soorten. Met enige regelmaat komt ze per ongeluk in ons land terecht met de import van olijfbomen. Bij een vondst ontstaat meestal consternatie, met..


Lees verder 25 mei 2020   3 jaar oud
Vindplaats mierenkrekel in Cuijk

Op 4 mei kreeg Wout Winkelhorst de sleutel van zijn nieuwe woning in Cuijk. Toen hij een steen in de tuin omdraaide, zag hij tot zijn verrassing gele krekeltjes tussen de mieren lopen: mierenkrekels! Deze soort was nog niet..


Lees verder 8 mei 2020   3 jaar oud

Tijdens een excursie in de Nieuwkoopse Plassen werden onlangs bij toeval enkele exemplaren gevangen van de zeldzame en lokaal uitgestorven gewaande schietmot Anabolia brevipennis. Het betreft de eerste vangst in 73 jaar voor de..


Lees verder 30 april 2020   3 jaar oud
Eerste mannetje vliegend hert 2020

De afgelopen twee jaar zijn extreem droog en warm geweest, waardoor veel soorten eerder in het jaar tevoorschijn kwamen dan gewoonlijk. Dit jaar lijkt niet veel anders met de zomerse temperaturen van de maand april. Dit geldt ook..


Lees verder 29 april 2020   3 jaar oud

Op 12 april werd in Terneuzen de eerste bevestigde waarneming gedaan van een Aziatische hoornaar dit seizoen. Dat is een maand eerder dan vorig jaar. Toch zijn bijna alle wespen die nu rondvliegen koninginnen van andere soorten,..


Lees verder 28 april 2020   3 jaar oud

Archief