Natuurberichten

Uitgever: EIS Kenniscentrum Insecten

EIS Kenniscentrum Insecten brengt de Nederlandse insecten en andere ongewervelden in kaart.

Pagina 22 van 38 - 376 Resultaten

Het aantal soorten doodhoutkevers in Nederland lijkt toe te nemen. De afgelopen jaren zijn er veel soorten als nieuw voor Nederland gepubliceerd. Helaas is er de laatste jaren een kentering te bespeuren. Onder andere door de..


Lees verder 20 augustus 2018   5 jaar oud
Weidesprinkhaan

Op 1 augustus werd een mannetje van de weidesprinkhaan in natuurterrein Lonnekerberg waargenomen. De laatste waarneming van deze zeer zeldzame sprinkhaan dateert van 26 jaar geleden bij Denekamp. Nader onderzoek zal moeten..


Lees verder 10 augustus 2018   5 jaar oud
Het bloemrijke havengebied is rijk aan bijen.

Het havengebied van Rotterdam herbergt een scala aan bijzondere wilde bijensoorten. Onderzoek van EIS Kenniscentrum Insecten toonde opvallend grote aantallen van algemene soorten aan, evenals diverse bijzonderheden, zoals de..


Lees verder 23 juli 2018   5 jaar oud
Akkerhommel

In iedere tuin met bloemen vliegen hommels rond. Je ziet ze vaak van bloem naar bloem vliegen met klompjes stuifmeel aan de achterpoten. Dat stuifmeel moet naar het nest als voedsel voor de jongen. Maar, … waar is dat nest? ..


Lees verder 6 juli 2018   5 jaar oud
Balkankwikstaart

In het nieuw op te richten Nationale Park Hollandse Duinen zijn in 2018 al meer dan 5.000 soorten dieren en planten aangetroffen. Het aantal en de korte periode waarin de soorten zijn gevonden verrast biologen. Het laat zien dat..


Lees verder 28 juni 2018   5 jaar oud
Vermiljoenkever

De vermiljoenkever is in 2012 voor het eerst in Nederland gevonden en er worden nog steeds nieuwe vindplaatsen vastgesteld. Tijdens een streekproef in Gelderland bleek hij ook hier aanwezig te zijn. Daarmee is hij nu uit drie..


Lees verder 25 juni 2018   5 jaar oud
Mannetje vliegend hert

Het vliegend hert is een van de meest imposante insecten van ons land. Vooral de mannetjes spreken tot de verbeelding met hun grootte tot wel negen centimeter en de overmatige geweivormige kaken die ze als ware gladiatoren op hun..


Lees verder 28 mei 2018   5 jaar oud
insecten op doek - primair

Een groep wetenschappers ontwikkelt een geautomatiseerde camera voor het tellen van insecten. Met dit systeem kan 24 uur per dag voor langere tijd op één locatie het aantal aanwezige insecten geteld worden. Hiermee kunnen we op..


Lees verder 24 mei 2018   5 jaar oud
Malaiseval

In 2018 werken een groot aantal natuurorganisaties samen om meer dan 5000 soorten te vinden in de Hollandse Duinen. De eerste maanden van het inventarisatiejaar zijn zeer succesvol verlopen; het is nu niet meer de vraag of, maar..


Lees verder 23 mei 2018   5 jaar oud
Bannerfoto insectensterfte

Nieuw wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat ook in Nederland het aantal insecten dramatisch afneemt. Op basis van metingen en analyses over de afgelopen decennia blijkt een afname van 54% (nachtvlinders) tot zelfs 72%..


Lees verder 14 mei 2018   5 jaar oud

Archief