Natuurberichten

Uitgever: EIS Kenniscentrum Insecten

EIS Kenniscentrum Insecten brengt de Nederlandse insecten en andere ongewervelden in kaart.

Pagina 31 van 38 - 372 Resultaten

Een rijk begroeide houtwal

In het nationale landschap de Noardlike Fryske Wâlden liggen honderden kilometers houtwallen (of dykswâlen in het Fries). De insecten van deze structuren zijn de afgelopen jaren geïnventariseerd. Het blijkt dat de houtwallen een..


Lees verder 8 december 2014   9 jaar oud
Gestreepte Amerikaanse rivierkreeft, Roptazijl, 29 september 2014. Foto: John Melis.

Twee onafhankelijke vangsten van een gestreepte Amerikaanse rivierkreeften in Friesland in een maand tijd doen vermoeden dat een nieuwe exotische rivierkreeft zich in de provincie heeft gevestigd. Het betreft de tweede exotische..


Lees verder 17 november 2014   9 jaar oud
Mannetje Stomorhina lunata op boerenwormkruid. Foto Susan Rustidge.

Dit jaar zijn tot nu toe al 48 sprinkhaanvliegen gezien in Nederland, veel meer dan de afgelopen jaren. De meeste zijn gemeld in de zuidelijke helft van ons land. In 1990 werd het eerste exemplaar in Nederland gezien en de laatste..


Lees verder 20 oktober 2014   9 jaar oud
Leptoglossus occidentalis

In 2007 werd er een opvallende nieuwe wants gesignaleerd in Nederland: de van oorsprong Noord- en Midden-Amerikaanse bladpootwants. Het diertje is gemakkelijk te herkennen, dus veel mensen konden bijdragen aan een..


Lees verder 3 oktober 2014   9 jaar oud
Reuzenertswesp uit Pijnacker

Op 23 juli 2014 ontdekte natuurfotograaf Adrie van Heerden een reuzenertswesp in zijn tuin in Pijnacker. Dit is de eerste vondst in Nederland. De reuzenertswesp parasiteert hier waarschijnlijk op de rosse metselbij die in de..


Lees verder 22 september 2014   9 jaar oud

In de Franse en Italiaanse wijngaarden bereiken wijnstokken op een gegeven moment hun uiterste houdbaarheidsdatum. De druivenproductie stagneert en de boel wordt gerooid. De onderstammen worden in zijn geheel uitgegraven en nieuwe..


Lees verder 25 augustus 2014   9 jaar oud
Rookvliegje

Kampvuurtjes maak je vaak 's avonds. Dat is jammer, want in het donker kun je geen getuige zijn van een geheimzinnig verschijnsel dat zich kan voordoen in de rook van het vuur. Bepaalde kleine zwarte vliegjes hebben de gewoonte om..


Lees verder 28 juli 2014   9 jaar oud
Waterdiertjes zoeken

Afgelopen zondag organiseerde de Stichting Natuur en Milieu Educatie Zaanstreek voor de eerste keer een ‘Soortendag’. Deze vond plaats in de heemtuin van Zaandam en ongeveer 300 inwoners van deze stad kwamen op de dag af. Tijdens..


Lees verder 16 juli 2014   9 jaar oud
Beekpiraat

Deze lente werd de beekpiraat, een zeer zeldzame wolfspin, voor het eerst na 124 jaar weer in Nederland gezien. Op de dag van de vondst was nog niet duidelijk dat het hier om een bijzondere ontdekking ging. Dat werd pas later, na..


Lees verder 11 juli 2014   9 jaar oud
Een uitgebreide vloedmerk vol leven

Wat aanspoelt op onze stranden hoopt zich op in vloedmerken. Algen vormen de belangrijkste component, naast allerlei zeedieren als kwallen en weekdieren en menselijk afval. Een hele gemeenschap van gespecialiseerde diertjes vindt..


Lees verder 1 juli 2014   9 jaar oud

Archief