Natuurberichten

Uitgever: Hortus botanicus Leiden

Pagina 8 van 15 - 144 Resultaten

Vliermos (Cryphaea heteromalla)

De Hortus botanicus Leiden boft maar weer dat hij in de zeventiger jaren vanwege gebrek aan fondsen niet naar een plek buiten de stad is verhuisd, en nu nog steeds in hartje Leiden ligt. Zo kunnen we deelnemen aan een fantastisch..


Lees verder 18 december 2022   1 jaar oud
Droogbloem als tredplant

De eerste bleekgele droogbloem die ik ooit bewust zag, groeide in Middelburg. Dat was een jaar of drie geleden. Die plant was niet meer dan een rozetje, maar de naam 'droogbloem' kwam meteen bij me bovendrijven. Obstidentify dacht..


Lees verder 11 december 2022   1 jaar oud
Chrysoperla carnea_

Het wordt winter en niet alleen mensen proberen zich te beschermen tegen de kou. Ook dieren doen dat, elk op hun eigen manier. Soms zoeken soorten voor hun overleven in het koude seizoen een beetje steun bij ons. Zoals het..


Lees verder 4 december 2022   1 jaar oud
Kruipertje, foto uit de Zakgids Stoepplanten

Vorige week presenteerde masterstudent biologie Nathalie Winkster in de Leidse Hortus haar scriptieonderzoek naar de invloed van de omgeving op stoepplanten. Zij keek naar de 104 soorten uit de Zakgids Stoepplanten. Het kruipertje..


Lees verder 26 november 2022   1 jaar oud
Kalkrozijnenmos

Stadsnatuur staat steeds meer in de belangstelling. Afgelopen week nam de gemeente Leiden zelfs een motie aan om stoepplanten meer te ontzien. Hulde! Tussen straatstenen en stoeptegels groeit van alles, en verrassend genoeg is ook..


Lees verder 20 november 2022   1 jaar oud
Fraaie vrouwenmantel

De fraaie vrouwenmantel ken ik vooral uit mijn oma’s tuin. Die tuin bestaat helaas niet meer, maar winkels verkopen deze plant nog steeds veel. Op de website van één van die winkels las ik dat vrouwenmantel onkruid kan weren. De..


Lees verder 13 november 2022   1 jaar oud
Dikkopmos

Dikkopmos; wat een fijne naam en wat een fijne plantjes. Nu er weer regelmatig regenbuien vallen, staan de toefjes dikkopmos er stralend groen van te genieten. Hortusvrijwilliger Ronald Flipphi, die in de systeemtuin van de Leidse..


Lees verder 6 november 2022   1 jaar oud
Bezemkruiskruid

Honderd jaar geleden was bezemkruiskruid nog onbekend in Nederland. Woltransport heeft ervoor gezorgd dat deze van oorsprong Zuid-Afrikaanse plant in Europa terechtkwam. Nu komt hij hier op steeds meer plekken voor, ook in de..


Lees verder 30 oktober 2022   1 jaar oud
Gewone wesp (Vespula vulgaris)

Stoepplanten zijn niet bij iedereen populair, en wespen staan bij de meeste mensen nog veel hoger op de ladder van minst populaire organismen. Maar net als bij stoepplanten keert het tij. In augustus dit jaar was er zelfs een..


Lees verder 23 oktober 2022   1 jaar oud
Zilverschoon

De blaadjes lijken haast met een schaartje uitgeknipt. Slanke rode uitlopers trotseren het beton van de stoep, een slinger van kleine plantjes op zoek naar een aantrekkelijk plekje om te wortelen. En dan die heerlijke naam. Speur..


Lees verder 15 oktober 2022   1 jaar oud

Archief