Natuurberichten

Uitgever: Nederlandse Mycologische Vereniging

De Nederlandse Mycologische Vereniging heeft als doel de bevordering van de kennis van de mycologie (paddenstoelenkunde).

Pagina 41 van 65 - 643 Resultaten

De zeer zeldzame Aardgeurinktzwam is in Nederland slechts bekend van acht vindplaatsen. Op de meeste plekken werd slechts een enkel exemplaar gevonden. Daarbij vertoont de inktzwam zoals zoveel inktzwamsoorten het karakter van een..


Lees verder 21 mei 2014   9 jaar oud
Leucopaxillus paradoxus. Dikhoed

In het duingebied ten zuiden van IJmuiden werd op 9 november een voor Nederland nieuwe paddenstoelensoort ontdekt. Dat er nu pas aandacht aan de vondst wordt gegeven heeft te maken met het zoeken naar de juiste naamgeving. Het..


Lees verder 14 mei 2014   9 jaar oud

In Gelderland is onlangs na nauwkeurig microscopisch onderzoek vastgesteld dat de Gistgeurinktzwam in het Wissels Veen bij Epe is gevonden. Deze inktzwam wordt zeer weinig waargenomen, maar is dit nu omdat ze zo zeldzaam is of..


Lees verder 7 mei 2014   9 jaar oud

Tijdens een excursie naar het Zwanenwater van Paddenstoelenwerkgroep “De Noordkop” werden op de oever van het noordelijke meer op verschillende plaatsen groepjes knolkelkjes gevonden. De kort tot lang gesteelde knolkelkjes zaten..


Lees verder 30 april 2014   9 jaar oud

In het voorjaar staan bomen te popelen om uit te lopen. De levenssappen kruipen vanuit de wortels omhoog naar de twijgjes waaraan de blaadjes moeten verschijnen. Maar wat als de stam is afgezaagd en de wortels leven nog? Ook dan..


Lees verder 23 april 2014   9 jaar oud

Dankzij de voor paddenstoelen gunstige weersomstandigheden werden er tijdens een vroege voorjaarsexcursie naar het Horsterwold in Flevoland door de Werkgroep Mycologisch Onderzoek IJsselmeerpolders (WMOIJ) twee voor Flevoland..


Lees verder 16 april 2014   10 jaar oud
Lariksridderzwam, Tricholoma Psammopus

Veel paddenstoelen zijn door hun leefwijze afhankelijk van bomen. Haal je ze weg dan verdwijnt automatisch ook de bij de bomen behorende mycoflora en dat is precies wat dreigt te gebeuren in een aantal landschappelijk prachtige..


Lees verder 9 april 2014   10 jaar oud
Violette duinbekerzwam

Nederland is een prachtige nieuwe bekerzwam rijker: de Violette duinbekerzwam. Dit is geen klein paddenstoeltje waar je ongemerkt aan voorbij zou gaan, maar eentje met een opvallende kleur en een breedte tot wel zeven centimeter...


Lees verder 3 april 2014   10 jaar oud
Trilzwamachtige paddenstoel Sirobasidium albidum

Het geslacht Sirobasidium omvat trilzwamachtige paddenstoelen waarvan de sporenvormende cellen (basidiën) in kortere of langere ketens achter elkaar groeien. Tijdens een studieweek in Noord-Holland van de Nederlandse Mycologische..


Lees verder 26 maart 2014   10 jaar oud
Weidekaalkopje. Deconica magica

Recent werd in de duinen bij Bergen (NH) het bijzonder zeldzame Weidekaalkopje gevonden. Dit is pas de tweede maal dat hij in Nederland is ontdekt. De enige eerdere vondst dateert van twaalf jaar geleden bij Havelte (Dr) en ook..


Lees verder 19 maart 2014   10 jaar oud

Archief