Natuurberichten

Uitgever: Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica (IBED)

Het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica – of kortweg IBED - van de Universiteit van Amsterdam is een onderzoeksinstituut waar ruim 150 onderzoekers hun expertise op het gebied van ecologie, evolutie, aardwetenschappen en milieukunde combineren om te begrijpen wat de drijvende krachten zijn achter de veranderingen die we in onze natuurlijke omgeving zien.

Pagina 1 van 3 - 30 Resultaten

Kust van Cayenne, Frans-Guyana

In Frans-Guyana is een grote hoeveelheid fossielen ontdekt uit de periode vlak vóór en in de laatste ijstijd. Het gebied veranderde in relatief korte tijd van een soortenrijk mangrovesysteem in een droge savanne met grasland. Dat..


Lees verder 26 maart 2024   4 wkn oud
Landbouwveldje aan de rand van Kisumu, Kenia

Om duurzame landbouwsystemen te kunnen opzetten, moeten beleidsmakers en boeren factoren gaan afwegen op verschillende ruimtelijke schalen. De nadruk bij alternatief landbouwbeleid ligt nog te veel op productie en te weinig op..


Lees verder 16 maart 2024   1 maand oud
Geologische lagen op de vindplaats in Centraal-Azië

Een toename van broeikasgassen in de atmosfeer leidde 56 miljoen jaar geleden abrupt tot een natter Centraal-Azië met meer plantengroei. Dat staat in een publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Geoscience van onder..


Lees verder 29 januari 2024   2 mnd oud

Onderzoekers van onder meer de UvA hebben ontdekt welke genen betrokken zijn bij de aanmaak van seksuele signaalstoffen van nachtvlinders. Niet alleen via het samenstellen van chemische stofjes worden feromonen gemaakt, ook via de..


Lees verder 30 december 2023   3 mnd oud
Fireworks and birds

Tot een afstand van tien kilometer hebben vogels last van het massaal afsteken van vuurwerk zoals gebeurt tijdens Oud en Nieuw. Dat blijkt uit gegevens van weerradars en vogeltellingen. Onderzoekers van de UvA pleiten voor grote..


Lees verder 12 december 2023   4 mnd oud
Kleine zwaan (Cygnus bewickii)

Kleine zwanen vliegen bij warm weer minder ver tijdens hun herfsttrek. Klimaatverandering heeft dan ook geleid tot een verschuiving van het wintergebied. Voor het eerst konden Nederlandse vogelonderzoekers de specifieke keuzes..


Lees verder 6 oktober 2023   6 mnd oud
gentiaanblauwtje - primair

De levensvatbaarheid van het gentiaanblauwtje staat onder druk. Een stikstof- en droogtegevoelige habitat, een zeldzame waardplant en waardmieren waarover nog veel onbekend is, zorgen voor veel vragen over de beste route naar..


Lees verder 20 september 2023   7 mnd oud
Parende motten

Mannelijke motten halen een ingrediënt van het feromoon dat zij gebruiken tijdens de balts uit planten. Dit ontdekten onderzoekers van de UvA en de North Carolina State University. Begin augustus publiceerden zij hierover in het..


Lees verder 15 augustus 2023   8 mnd oud
Amazon canopy

In bepaalde bossen in het Amazonegebied die de afgelopen honderden jaren door menselijk toedoen zijn veranderd, groeien meer plantensoorten die beter bestand zijn tegen branden en droogte...


Lees verder 5 augustus 2023   8 mnd oud
Kraaghagedis

Een nieuw model verklaart waarom miljoenen jaren geleden meer diersoorten uit Azië de sprong naar het Australische continent maakten dan andersom: het klimaat waarin de soorten evolueerden speelde een belangrijke rol. Dat..


Lees verder 10 juli 2023   9 mnd oud

Archief