Natuurberichten

Uitgever: Grauwe Kiekendief - Kenniscentrum Akkervogels

Grauwe Kiekendief - Kenniscentrum Akkervogels is een internationaal kennisinstituut op het gebied van bescherming van akkervogels en natuurbeheer in agrarisch gebied.

Pagina 11 van 15 - 141 Resultaten

webcamnest

Kijk de Kiekendief: de Grauwe Kiekendief is nu te volgen via een webcam op zijn nest in de Flevopolder. Het vrouwtje broedt momenteel op vier eieren in een akker met wintertarwe. Totdat de jongen uitvliegen kun je dagelijks..


Lees verder 17 juni 2015   8 jaar oud
Mannetje Grauwe Kiekendief met vleugelmerken.

Vogelaars kunnen een bijdrage leveren aan de bescherming van kiekendieven door gemerkte vogels te melden. Niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland, Denemarken, België en Frankrijk. Dit geldt voor grauwe, bruine en blauwe..


Lees verder 27 mei 2015   8 jaar oud
Roelof met veldmuis

Een Bruine Kiekendief die in 2014 in Nederland broedde, bleek afgelopen winter in Ghana te hebben overwinterd. Dat is veel verder weg dan tot nu toe bekend was van Bruine Kiekendieven. In april 2015 keerde deze kiekendief na vele..


Lees verder 21 mei 2015   8 jaar oud
Velduil Ameland

Het Waddenfonds besloot op 30 april om het project ‘Wadvogels van allure: blauwe kiekendief en velduil’ te steunen met een financiële bijdrage. Het project beoogt om op korte termijn jaarrond voedsel te bieden aan blauwe..


Lees verder 5 mei 2015   8 jaar oud
Ook in 2015 keerde William terug naar Groningen.

In de uitgestrekte Oost-Groningse akkers komen naast Grauwe Kiekendieven ook Blauwe en Bruine Kiekendieven voor. Om te vergelijken hoe deze drie soorten kiekendieven het landschap precies gebruiken, werd het GPS-loggeronderzoek in..


Lees verder 23 april 2015   8 jaar oud
Grauwe kiekendief jagend boven faunarand

Deze week zal in totaal 75 hectare ‘Vogelakker’ worden ingezaaid in zuidelijk Flevoland (50 ha), Groningen (3 ha) en op Texel (22 ha). In Flevoland en Groningen ligt reeds zo’n 200 hectare Vogelakkers. Het Louis Bolk Instituut,..


Lees verder 21 april 2015   8 jaar oud
Herders in het droge Senegal op zoek naar gras voor hun vee.

Grauwe Kiekendieven zijn langeafstandstrekkers, die overwinteren in de Sahel waar ze voornamelijk sprinkhanen eten. In de Sahel veranderen de omstandigheden nog sterker dan hier: er komen steeds meer mensen en vee, waardoor bomen..


Lees verder 26 maart 2015   9 jaar oud
Veldmuis Microtus arvalis

Veldmuizen zijn de lemmingen van onze breedtegraad, en zijn veel belangrijker voor een gevarieerde natuur dan we met zijn allen denken. De afgelopen maanden zijn graslanden in Zuidwest-Friesland overspoeld door veldmuizen. Een..


Lees verder 8 maart 2015   9 jaar oud
Veldleeuwerik voert jongen

Waar grasland en akkers naast elkaar voorkomen, gebruiken Veldleeuweriken graag grasland om in te broeden. Dit wordt ze vaak noodlottig, omdat hier veel legsels worden uitgemaaid. Jaarlijks blijken in Groningen en Drenthe 30.000..


Lees verder 26 februari 2015   9 jaar oud
'Blacky', het melanistische mannetje met GPS-logger in Senegal.

De Sahellanden zijn het overwinteringsgebied van Europese Grauwe Kiekendieven. Naast de asgrijze Grauwe Kiekendieven die we hier als broedvogel kennen, komen in de Sahel ook zeer donkergekleurde Grauwe Kiekendieven voor. Dit noemt..


Lees verder 15 februari 2015   9 jaar oud

Archief