Natuurberichten

Uitgever: Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW)

Pagina 17 van 19 - 187 Resultaten

De hoeveelheid organische stof in de bodem bepaalt de vruchtbaarheid en dus de opbrengst? Dat blijkt toch anders te liggen. Onderzoek van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) wijst dat uit. Waar het voor het klimaat..


Lees verder 14 september 2017   6 jaar oud

De laatste weken is er veel aandacht voor de merel. Ook dit jaar worden er namelijk veel dode vogels gemeld, waarvan een groot deel waarschijnlijk is getroffen door het usutuvirus. Door meldingen uit het hele land zien we..


Lees verder 13 september 2017   6 jaar oud

Er worden dit jaar opnieuw veel dode merels gevonden. Volgens het Vogeltrekstation van het NIOO is er net als in 2016 sprake van een uitbraak van het voor vogels vaak dodelijke usutuvirus...


Lees verder 30 augustus 2017   6 jaar oud

Vanuit de lucht kun je ze bij helder weer zien liggen in het Markermeer: de Marker Wadden. Dit nieuwste stukje Nederland is nog in aanbouw, maar steeds grotere delen verschijnen boven water. Hoe de natuur zich daar ontwikkelt,..


Lees verder 21 augustus 2017   6 jaar oud

Eind maart riep het Nederlands Instituut voor Ecologie op om waarnemingen van eenden met jongen te melden aan onderzoeker Erik 'Dr. Duck' Kleyheeg. Met zijn citizen science project wil hij ontrafelen waarom er steeds minder wilde..


Lees verder 9 augustus 2017   6 jaar oud

Ook tuinen en buitenruimtes kunnen van belang zijn voor meer duurzaamheid en biodiversiteit. Om een goede inrichting van dit soort ruimtes te bevorderen, heeft NL Greenlabel - opgericht door tv-tuinman Lodewijk Hoekstra - het..


Lees verder 1 augustus 2017   6 jaar oud

Kieviten die in het voorjaar pal naast elkaar broeden, kunnen wel een paar duizend kilometer uit elkaar overwinteren. Dat ontdekte een onderzoeksteam van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en een Friese citizen..


Lees verder 26 juli 2017   6 jaar oud

Het Taihu-meer bij de Chinese stad Shanghai is bedekt met giftige algen. De groene drab maakt het meer ongeschikt voor drinkwater, verstikt allerlei waterdieren en zorgt voor een overweldigende stank. Promotieonderzoek van Annette..


Lees verder 13 juni 2017   6 jaar oud
Rood licht

Nachtelijk kunstlicht verstoort vleermuizen sterk, behalve als het rood is. Het verlies van leefgebied voor de zeldzamere, lichtschuwe soorten kan daardoor met deze lichtkleur waarschijnlijk verminderd of voorkomen worden...


Lees verder 31 mei 2017   6 jaar oud
Reijerscamp Heide na bodemtransplantatie

Natuurherstel en natuurontwikkeling kosten veel tijd. Het duurt lang voordat de gewenste soorten opduiken. Experimenten laten zien dat bodemtransplantatie dit aanzienlijk kan versnellen: van een paar decennia naar een paar jaar...


Lees verder 31 mei 2017   6 jaar oud

Archief